SVJETSKI MEDIJI

Rusija bi mogla prva lansirati vakcinu protiv koronavirusa

Iako je ruska vakcina dobila prednost, stručnjaci dovode u pitanje brzi pristup razvoju vakcine

Stručnjaci dovode u pitanje brzi pristup razvoju vakcine. Ilustracija

Avaz.ba

11.8.2020

Cijeli svijet je u potrazi za vakcinom protiv koronavirusa, a prema pisanju svjetskih medija Rusija bi mogla postati prva zemlja koja je lansirala svoju vakcinu. 

Ruski kandidat za vakcinu je virusna vektorska vakcina zasnovana na adenovirusu, koja se kombinuje sa SARS-CoV-2 da bi se postigao imuni odgovor u organizmu. Aleksander Gintsburg, direktor Nacionalnog istraživačkog centra Gamaleya, tvrdio je da čestice koronavirusa u vakcini ne mogu naštetiti organizmu jer se ne mogu umnožiti.

Iako je ruska vakcina dobila prednost, stručnjaci dovode u pitanje brzi pristup razvoju vakcine. 

Aleksander Čepurnov, bivši šef zaraznih bolesti u Vektoru, bio je skeptičan prema podacima koje je dostavila Vlada Rusije. On je kazao da postoji opasnost u pogledu mogućnosti otežavanja bolesti pogrešnom vakcinom. 

- Za koronavirus se zna da se infekcija može intenzivirati uz prisustvo određenih antitijela, treba znati koja antitijela formira vakcina - izjavio je Čepurnov. 

Ranije je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetovala ruske vlasti da postupaju prema utvrđenim smjernicama za proizvodnju sigurne i efikasne vakcine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.