BAJDENOV IZBOR

Ko je Kamala Haris: Životni put od hrabre aktivistice, tužiteljice, borca za prava afroamerikanaca, senatorice do potpredjedničkog kandidata

Haris je prva Amerikanka afričkih, a ujedno i azijskih korijena koja se kandidira za potpredsjednicu u SAD

Harris: Velika protivnica administracije Donalda Trampa. Agencije

Avaz.ba

11.8.2020

Kamala Harris ima 55 godina i bivša je tužiteljica, a u Sjedinjenim Američkim Državama je poznata po tome što je velika protivnica administracije Donalda Trampa (Trump).

Predsjednički kandidat Demokratske stranke na predstojećim izborima u SAD, Džo Bajden (Joe Biden), odabrao je kalifornijsku senatoricu Kamalu Haris za svoju potpredsjedničku kandidatkinju. Vijest o tome Bajden je objavio na svom Twitter profilu. 

Prema pisanju CNN-a, Haris je prva Amerikanka afričkih, a ujedno i azijskih korijena koja se kandidira za potpredsjednicu u SAD.

Kamala Haris ima 55 godina i bivša je javna tužiteljica. U SAD-u je poznata po tome što je velika protivnica administracije Donalda Trumpa. Haris je kći jamajkanskih i indijskih migranata i tri puta je osvojila mandat kalifornijske senatorice.

Ono što je zanimljivo jest što se Haris i sama pokušala kandidirati za predsjedničku utrku te je žestoko kritizirala Bajdena koji je upravo sada izabrao nju kao sukandidatkinju. Ipak, Haris je na kraju podržala Bajdena.

Ova 55-godišnja senatorica poznata je po zagovaranju rasne jednakosti, posebno nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd).

Bajden i Haris će se javnosti vjerojatno obratiti sutra. 

Glasovi Afroamerikanaca bit će od ključne važnosti i za Bajdenovu pobjedu u Georgiji i na Floridi. Haris je u Senat izabrana 2016. kao tek druga Afroamerikanka u njegovoj historiji kojoj je to uspjelo.

Bajden je Haris izabrao između više kandidatkinja, među kojima su bile bivša Obamina savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice, gradonačelnica Atlante Keisha Lance Bottoms te zastupnica Val Demings, bivša policijska načelnica Orlanda na Floridi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.