PJEŠICE I NA DVA TOČKA

Četverogodišnje putovanje: Priča o Marokancu koji je biciklom otišao na Umru u Meku

Saudijska Arabija je bila 28. zemlja na njegovom putu iz Maroka

Avaz.ba

Jasin Ghalam

Foto: Ilustracija


Marokanac Jasin Ghalam (Yassine Ghallam) je 22. januara 2017. godine započeo četverogodišnje putovanje od Maroka do Saudijske Arabije kako bi obavio hadž - samo dio putovanja koji planira nastaviti širom svijeta - pješice i na dva točka.

S torbom na leđima od 26 kilograma, Jasin putovao je više od 5.000 kilometara, od Maroka do Senegala, tokom šest mjeseci. U Dakaru je konačno odlučio kupiti bicikl s kojim je nastavio putovanje prema Saudijskoj Arabiji.

Njegovo putovanje Afrikom obilježilo je upoznavanje više kultura i ljudi, uključujući i starosjedilačka plemena. Smatrao je da je ovaj široki spektar Afrikanaca njegova porodica za vrijeme putovanja i privremenog boravka.

34-godišnji Marokanac prošao je 26 afričkih zemalja, prije nego što je stigao do Jordana, koji je bio njegova vrata u Aziju. 

- Jasin iz 2017. nije isti Jasin kao danas, moja vizija stvari je sada drugačija. Grad i zemlja u kojoj sam živio ne mogu mi dati odgovore na sva kosmička pitanja - rekao je Jasin u razgovoru za jordanske medije. Dodao je da je otkrio sebe i svoju skrivenu energiju na ovom putovanju.

Započeo je putovanje praznih džepova. Svoje putovanje je finansirao privremenim poslovima, uključujući poslove prevodioca, kuhara, mehaničara, perača posuđa i još mnogo toga.

Marokanski avanturista otkrio je i kako je u Egiptu za samo četiri mjeseca zaradio 300 dolara od prodaje fotografija i videozapisa.

Saudijska Arabija je bila 28. zemlja na njegovom putu iz Maroka.

Slijedeći korake poslanika Muhammeda, koji se 622. godine preselio iz Mekke u Medinu, Jasin je prešao i saudijsku pustinju. Pješačio je pustinjom više od 500 kilometara.

Njegova namjera bila je ostati u Medini do početka hadža, ali epidemija COVID-19 u tome ga je spriječila. Saudijska Arabija je uvela ograničenja za hadž koja su ove godine dozvolila samo ograničen broj hodočasnika. Zbog toga je Jasin obavio samo Umru, a planira obaviti hadž sljedeće godine.

Rekao je kako je planirao kupiti devu u Saudijskoj Arabiji s kojom će nastaviti putovanje širom svijeta. Međutim, planovi se nisu ostvarili zbog pandemije COVID-19 .

Prvobitni cilj Marokanca bio je da putuje svijetom šest godina - prije nego je pandemija poremetila njegov vremenski okvir - uključujući obavljanje hadža u Mekki. Obavezao se da će svoje putovanje dokumentovati u knjizi pod naslovom „Marokanci na putu“.

NA VRH

Podijeli članak na