ISTRAŽIVANJA

Portparol WHO-a Greta Isak za "Avaz": Svaka sigurna vakcina će biti globalno javno dobro

Glasnogovornica SZO-a Greta Isac ističe da ova organizacija pozdravlja svaki napredak u istraživanju i otkrivanju vakcine.

Vakcina protiv COVID-19. Agencije

Piše: D. Hadžović/Avaz.ba

13.8.2020

Predsjednik Rusije Vladimir Putin jučer je objavio senzacionalnu vijest da je u ovoj državi pronađena vakcina za Covid-19. Povodom toga kontaktirali smo Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO).

U izjavi za "Avaz" portparol WHO-a Greta Isak (Isac) ističe da ova organizacija pozdravlja svaki napredak u istraživanju i otkrivanju vakcine

- Svjetska zdravstvena organizacija je svjesna da je vakcina protiv COVID-19 registrirana u nacionalnom registru lijekova Ruske Federacije. Na globalnom nivou, WHO je uključen u vođenje i ubrzavanje "R&R2 napora od januara 2020. godine - ističe Isak.

Ipak, iz WHO-a ističu da prije odobravanja, svaka potencijalna vakcina mora proći rigorozne provjere.

- Ubrzavanje istraživanja vakcina treba obaviti slijedeći ustaljene procese kroz svaki korak razvoja, kako bi se osiguralo da su vakcine koja na kraju kreću u proizvodnju sigurne i učinkovite. Svaka sigurna i učinkovita vakcina protiv pandemije bit će globalno javno dobro, a WHO poziva na brz, pravičan i nepristran pristup bilo kojoj takvoj vakcini širom svijeta.

Isak navodi da je Svjetska zdravstvena organizacija spremna da testira rusku vakcinu.

- WHO je u kontaktu s ruskim naučnicima i vlastima i raduje se upućivanju u detalje vezano za obavljene pokuse - rekla je Isak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.