ŠEF AMERIČKE DIPLOMATIJE

Pompeo u Pragu: Evropa mora braniti demokratiju od Rusije i Kine

Ne vjerujte nikome da Zapad propada

Avaz.ba
12.08.2020 19:18

Pompeo u Pragu

Foto: AP

Šef američke diplomatije Majk Pompeo (Mike Pompeo) optužio je Rusiju u Senatu Parlamenta Češke da podriva demokratije u Evropi pomoću dezinformacija, a Kinu za ucjenjivačke kampanje da bi stekla uticaj u svijetu, i pozvao Evropu da snažnije brani svoje demokratske principe i povede više računa o suverenitetu.

- Trebalo bi da iskoristimo ovaj susret da Češka i Evropa počnu da stavljaju veći naglasak na to da brane svoje vrijednosti, svoje demokratske principe, da više vode računa o svom suverenitetu - kazao je Pompeo u govoru pred češkim senatorima.

Šef američkog State Departmenta kazao je da autoritarni režimi nisu nestali 1989. godine.

- Rusija neprestano nastoji da podriva vašu demokratiju i bezbjednost preko kampanja dezinformaisanja, cyber-napada, nastoji da prekroji vašu istoriju. Tu je i prijetnja kineske Komunističke partije i njene ucjenjivačke kampanje - kazao je Pompeo.

Problem s Kinom kompleksiniji od Hladnog rata

Po ocjeni američkog državnog sekretara, problem s Kinom je kompleksniji nego suparništvo sa SSSR-om tokom Hladnog rata, jer Kina nastoji da utiče na zemlje preko ekonomske saradnje i prijeti ekonomskim posljedicama preduzećima iz zemalja čiji zvaničnici se ponašaju i nastupaju drugačije nego što bi se to svidjelo Pekingu.

- Ne vjerujte nikome da Zapad propada, to je njihov narativ. Zapad pobjeđuje. Moramo da sarađujemo. Imamo obavezu da govorimo otvoreno pred svima, bez straha - kazao je Pompeo.

Izlazak SAD-a iz WHO-a

Češki senatori iskoristili su debatu sa američkim državnim sekretarom da kritikuju SAD i pitaju Pompea da objasni povlačenje SAD iz svjetskih institucija koje su važne, posebno Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), i to baš sada u vrijeme pandemije korona virusa.

- Ne možemo da posvetimo svoje napore i sredstva tamo gdje to nema efekta. Svaki razuman narod bi trebalo da donese istu odluku. Nema smisla da imamo multilateralne organizacije samo zato da postoje, a da ne ispunjavaju svoje obaveze - rekao je Pompeo.

Šef američke diplomatije ponovio je u Pragu optužbe na račun Svjetske zdravstvene organizacije da je bila popustljiva prema Kini i nije reagovala kada se pojavio koronavirus koji je kasnije zahvatio čitav svijet.

Tagovi

Pompeo Češka

Komentari

NA VRH