TENZIJE

U spor Grčke i Turske na Mediteranu uplela se još jedna država

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a tenzije su dodatno narasle u ponedjeljak

Piše: Avaz.ba

Turski vojni brodovi u blizini Antalije

Foto: AFP


Francuska će pojačati svoju vojnu prisutnost na istočnom Sredozemlju, najavio je u srijedu francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), pozvavši Tursku da zaustavi istraživanje nafte i plina u spornim vodama koje je pojačalo tenzije s Grčkom.

Francuski čelnik je u razgovoru s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom izrazio zabrinutost zbog "unilateralnog" istraživanja, saopštila je Jelisejska palača, dodavši kako ono mora prestati kako bi se omogućio dijalog između dviju članica NATO saveza.

Francuska će "privremeno pojačati" svoju vojnu prisutnost na istočnom Mediteranu, dodaje se u saopštenju, "kako bi pratila situaciju u regiji i pokazala svoju odlučnost da se poštuje međunarodno pravo".

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a tenzije su narasle u ponedjeljak kad je Ankara poslala istraživački brod u sporni dio Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova, dan nakon što je Grčka potpisala sporazum s Egiptom.

Ministri vanjskih poslova Evropske unije razgovarat će o tom pitanju na vanrednom sastanku u petak. Grčki ministar će se isti dan zbog toga u Beču susresti s američkim državnim tajnikom Majkom (Mike) Pompeom.

NA VRH

Komentari