ZABRINJAVAJUĆE

Virus u Bejrutu se širi, a 50 posto bolnica nije funkcionalno

Po službenim podacima, u eksploziji u bejrutskoj luci 4. avgusta poginula je najmanje 171 osoba

Apokaliptični snimci iz Bejruta. Arhiv

Avaz.ba

13.8.2020

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u srijedu da bi broj zaraženih koronavirusom u Libanu mogao rasti nakon što je polovina zdravstvenih ustanova u Bejrutu oštećena u razaraućoj eksploziji prošle sedmice.

Richard Brennan, regionalni direktor WHO-a za izvanredne situacije, rekao je nakon procjene 55 klinika i zdravstvenih ustanova u libanonskoj prijestolnici da "preko 50 posto nije funkcionalno".

Po službenim podacima, u eksploziji u bejrutskoj luci 4. avgusta poginula je najmanje 171 osoba, a povrijeđeno je 6.000 ljudi.


Apokaliptični snimci iz Bejruta. Arhiv

Eksplozija je prouzrokovala veliku štetu na zgradama i bolnicama diljem grada. Tri velike bolnice su potpuno uništene u eksploziji, a mnoge druge su jako oštećene tako da im je znatno smanjen kapacitet, rekli su dužnosnici. Predstavnica WHO-a u Libanu Iman Shankiti rekla je u srijedu da nedostaje 500 do 600 bolničkih kreveta u Bejrutu uslijed eksplozije. 

Brennan je također upozorila na "zabrinjavajući rast" broja slučajeva koronavirusa u Libanonu nakon eksplozije. 

Jučer smo imali u Libanonu najveći dosad zabilježeni broj slučajeva covida-19 - kazala je. 

Libanonsko ministarstvo zdravstva priopćilo je u utorak da je zabilježeno 309 novih slučajeva tako da je ukupan broj 7121. Ukupno je dosad umrlo 87 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.