ISTRAŽIVANJA

Poplave u Sjevernoj Koreji uzrokovale štetu u nuklearnom postrojenju?

U tom postrojenju su nuklearni reaktori, postrojenje za preradu goriva i obogaćivanje uranijuma

Avaz.ba

Poplave i klizišta uzrokovali su štetu i smrtne slučajeve u Sjevernoj i Južnoj Koreji

Foto: ARUP


Satelitski snimci pokazuju da su nedavne poplave u Sjevernoj Koreji možda uzrokovale štete na crijevima za ispumpavanje vode iz najvećeg nuklearnog postrojenja u toj zemlji, saopštila je istraživačka organizacija "38 Sjever" koja nadzire Sjevernu Koreju.

Analitičari organizacije ističu da satelitski snimci iz perioda između 6. i 11. avgusta pokazuju koliko su rashladni sistemi nuklearnog reaktora u istraživačkom centru "Jongbjon" neotporni na loše vremenske uslove.

Korejsko poluostrvo zahvatio je jedan od najdužih kišnih perioda u novijoj istoriji, a poplave i klizišta uzrokovali su štetu i smrtne slučajeve u Sjevernoj i Južnoj Koreji.

Postrojenje "Jongbjon" nalazi se na obali rijeke Kurjong, oko 100 kilometara sjeverno od Pjongjanga. U tom postrojenju su nuklearni reaktori, postrojenje za preradu goriva i obogaćivanje uranijuma.

U izvještaju grupacije ističe se da sve ukazuje na to da reaktor snage 5 MW za koji se vjeruje da proizvodi obogaćeni uranijum ne radi već određeno vrijeme, te da nije u funkciji ni "eksperimentalni reaktor za laku vodu" i da će zbog poplave najvjerovatnije biti ugašen.

- Šteta na pumpama i ispumpavanju unutar skladišta predstavlja najveću prijetnju po reaktore. Ukoliko reaktori rade, ako ne mogu da se ohlade, onda moraju da budu ugašeni - navodi se u izvještaju.

Sjevernokorejski mediji nisu pominjali štetu na postrojenju, ali su tokom sedmice objavili da su lideri posjetili ugrožena područja.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane odbilo je da komentariše izvještaj američke istraživačke organizacije, ali je navelo da uvijek prati događaje vezane za sjevernokorejski nuklearni i raketni program, te da održava blisku saradnju sa američkom administracijom.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na