13 NOVIH SLUČAJEVA

Novi Zeland ponovo oštro kreće u borbi protiv koronavirusa, zatvaraju se cijeli gradovi

onovna pojava covida-19 događa se samo nekoliko sedmica prije općih izbora, povećavajući pritisak na Ardern

Ardern: Zarazu hitno staviti pod kontrolu. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

13.8.2020

Novi Zeland pokušava pronaći izvor prvog prijenosa virusa u više od tri mjeseca, dok u četvrtak bilježi 13 novih slučajeva lokalnog prijenosa, a premijerka Džasinda Ardern (Jacinda)  nastoji iskorijeniti zarazu strogim karantinom.

Ponovna pojava covida-19 događa se samo nekoliko sedmica prije općih izbora, povećavajući pritisak na Ardern da zarazu stavi pod kontrolu u jeku sve jačih kritika.

Ardern je u Oklandu brzo ponovno uvela stroga ograničenja kretanja i mjere fizičke distance širom zemlje nakon ovosedmičnog otkrića četiri zaražena člana porodice u tom gradu.

- Još jednom podsjećamo kako je to lukav virus i kako se lako širi - rekla je za vrijeme konferencije za novinare u četvrtak. Djelovati oštro i brzo još uvijek je najbolji način akcije - kazala je.

Ardern je rekla da je pozitivan znak da je svih 13 lokalno prenesenih zaraza povezano s jednom zaraženom porodicom, poslovnim putem ili širim porodičnim vezama te da su svi u izolaciji.

Ona je dodala da to iskustvo pokazuje kako će "stvari biti gore prije nego bude bolje" i da će u nadolazećim danima vjerojatno biti prijavljeno još slučajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.