NAREDNA TRI MJESECA

Bajden se zalaže za obavezno nošenje maski u SAD: Tramp dao slabu podršku

Kazao je kako bi, da je predsjednik Donald Tramp ranije reagirao, broj žrtava mogao biti mnogo manji

Bajden: Govorio na konferenciji za novinare. AFP

Avaz.ba

14.8.2020

Džo Bajden (Joe Biden), demokratski kandidat na američkim predsjedničkim izborima, pozvao je na uvođenje obaveznog nošenja zaštitne maske širom SAD.

- Svaki Amerikanac trebao bi tokom najmanje naredna tri mjeseca obavezno nositi masku prilikom svakog boravka izvan kuće. Uvedimo obavezu na državnom nivou koja bi odmah stupila na snagu i spasit ćemo živote - kazao je Bajden na konferenciji za novinare.

Bivši američki potpredsjednik kazao je da bi ta mjera mogla spasiti više od 40 hiljada ljudskih života tokom naredna tri mjeseca te spomenuo stravične cifre do sada umrlih od koronavirusa u toj zemlji. 

- Nije moralo biti tako - istakao je Bajden, prenosi USA Today.

Dodao je kako bi, da je predsjednik Donald Tramp (Trump) ranije reagirao, broj žrtava mogao biti mnogo manji.

Bajden je govorio prilikom svog drugog javnog istupa s novoimenovanom potpredsjedničkom kandidatkinjom Kamalom Heris (Harris), a nakon kratkog brifinga sa zdravstvenim stručnjacima o situaciji s koronavirusom. 

Heris je iznijela plan suzbijanja pandemije njihove administracije ukoliko pobijede na izborima, koji uključuje uspostavljanje odbora koji bi distribuirao milione pribora za testiranje, te razvoj posebne jedinice zdravstvenih radnika koji bi se bavili praćenjem kontakata.

Tramp je njihov prijedlog odbacio kao "igranje politike s virusom" i dao slabu podršku za nošenje zaštitnih maski, s obzirom na to da se i sam dugo opirao nošenju maske. Iako je nedavno kazao kako vjeruje u maske, odluku o tome treba li nošenje maski biti obavezno prepustio je vlastima saveznih država. 

Heris je, također, kazala da se demokrati zalažu za jednaku dostupnost vakcina za sve američke građane kroz plan ulaganja 25 milijardi dolara u proizvodnju i distribuciju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.