CEREMONIJA

Obilježena 75. godišnjica okončanja Drugog svjetskog rata u Japanu, šta su poručili car i premijer

Na komemorativnoj ceremoniji u Tokiju poštu dušama 3,1 miliona japanskih vojnika i civila poginulih u Drugom svetskom ratu odali su car Naruhito i premijer Šinzo

Car Naruhito na ceremoniji. Agencije

Avaz.ba

15.8.2020


U japanskoj prijestolnici Tokiju danas je održana zvanična državna ceremonija kojom je obilježena 75. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata.

Mada je kapitulacija Japana formalno potpisana tek 2. septembra 1945. godine, a borbe između japanskih snaga i Crvene Armije trajale sve do kraja avgusta, u Japanu se današnji dan obielježava kao završetak rata, jer je 15. avgusta 1945. tadašnji japanski car Hirohito, u svom prvom obraćanju naciji preko radija, pozvao vojsku i narod "da izdrže neizdrživo i podnesu nepodnošljivo", što se, historijski, smatra pozivom na odustajanje od daljeg otpora i prihvatanje predaje.

Mada je tog dana pokušan vojni puč u kojem su oficiri nezadovoljni odlukom političkog vrha da se okončaju neprijateljstva probali da usmrte premijera i čak onemoguće puštanje snimka govora cara Hirohita na radiju, od 15. avgusta su ipak okončane borbe sa američkim snagama u Pacifiku.

Na komemorativnoj ceremoniji u Tokiju poštu dušama 3,1 miliona japanskih vojnika i civila poginulih u Drugom svetskom ratu odali su car Naruhito i premijer Šinzo (Shinzo) Abe.

Car Naruhito, koji je na prijesto stupio prošle godine i koji je unuk pokojnog cara Hirohita, rekao je i da se, uz duboko preispitivanje u odnosu na prošlost, iskreno nada da se tragedija rata neće ponoviti, te da se moli za svjetski mir i dalji razvoj Japana.


Zbog korone na ceremoniji prisustvovalo samo 540 zvanica. Agencije

On je izrazio zahvalnost generacijama građana koji su svojim naporima izgradili zemlju nakon rata i pozvao narod da ujedini snage kako bi prevazišao novu teškoću koja se pred njim nalazi – koronavirus.

Premijer Abe u svom govoru je rekao da će nastaviti da se drži zekletve da Japan neće ponovo iskusiti tragedije rata i da današnje generacije nikad neće zaboraviti da su mir i prosperitet koje uživaju izgrađeni na žrtvi ljudi nastradalih u ratu.

Zbog opasnosti od širenja koronavirusa, ceremoniji u sportskoj i koncertnoj hali Budokan, koja je izgrađena za potrebe olimpijade u Tokiju 1964. godine i predstavlja jednu vrstu Meke za ljubitelje borilačkih vještina, prisustvovalo je samo 540 zvanica, što je manje od desetine uobičajenog broja u normalnim uslovima.

Ona je izabrana za mjesto komemoracije posvećene žrtvama Drugog svjetskog rata zbog svoje blizine šinto hramu Jasukunji, koji je krajem 19. vijeka osnovala država kao instituciju u kojoj bi se odavala pošta vojnicima koji su položili živote za zemlju.

Četiri ministra japanske vlade upravo su danas posjetila to svetilište, u kojem su, uz žrtve drugih ratova, deifikovane i duše 2,3 miliona Japanaca i japanskih kolonijalnih podanika koji su izgubili život u borbama u Drugom svjetskom ratu, da bi, po njihovim rečima, u privatnom svojstvu izrazili poštu poginulima i zahvalili im se na žrtvi za domovinu.

Hram Jasukunji, međutim, je u svoj registar ratnih žrtava, čijim dušama se odaje počast kao božanstvima, uveo i osobe koje su na suđenju u Tokiju posle rata proglašene za zločince prve, "A" kategorije, zbog čega takve posjete visokih japanskih zvaničnika izazivaju nezadovoljstvo u susjednoj Kini i na Korejskom poluotoku, koji su najviše propatili tokom japanske okupacije prije i tokom Drugog svjetskog rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.