IRANSKI PREDSJEDNIK

Rohani: UAE učinio veliku grešku sklapanjem sporazuma sa Izraelom

Sporazum između UAE i Izraela, čije je postizanje objavljeno u četvrtak, a za koji je američki predsjednik Donald Tramp pomogao u posredovanju, smatra se da ima za cilj pojačati animozitet prema regionalnoj sili Iranu.

Avaz.ba/Fena
15.08.2020 13:02

Iranski predsjednik Hasan Rohani

Foto: Arhiv

Ujedinjeni Arapski Emirati napravili su "veliku grešku" zbog sklapanja sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom, rekao je u subotu iranski predsjednik Hasan Rohani (Hassan Rouhani) u ljutitoj osudi onog što je nazvao izdajom Emirata.

Sporazum između UAE i Izraela, čije je postizanje objavljeno u četvrtak, a za koji je američki predsjednik Donald Taump (Donald Trump) pomogao u posredovanju, smatra se da ima za cilj pojačati animozitet prema regionalnoj sili Iranu.

U televizijskom govoru Rohani je upozorio UAE da ne dozvoli Izraelu da ima "podršku u regiji", javio je Rojters.

- Bolje bi bilo da Emirati budu na oprezu. Učinili su veliku grešku, to je izdajnički čin. Nadamo se da će to shvatiti i da će odustati od tog pogrešnog puta - rekao je Rohani.

Rekao je da se čini da je dogovor usmjeren na osiguravanje da Trump pobijedi u drugom mandatu na američkim predsjedničkim izborima u novembru i osvrnuo se na činjenicu da je najavljen u Vašingtonu.

Dodao je da Emirati smatraju da mogu jamčiti sigurnost tako što će sarađivati s iranskim neprijateljima, ali Iran je "historijski bio zaštitnik svojih susjeda i garant za sigurnost Perzijskog zaljeva".

Komentari

NA VRH