VIĐENI U BRESTU

U neredima u Bjelorusiji i jedinica za posebne operacije iz Srbije!

Na protestima bila prisutna i srpska jedinica za posebne operacije i da bi se moglo desiti da je ona učestvovala u akciji razbijanja protesta u Bjelorusiji.

Srbijanski vojnici u Bjelorusiji. Twitter

Avaz.ba

15.8.2020

Nekoliko hiljada ljudi i danas se okupilo u bjeloruskom glavnom gradu Minsku gdje protestuju zbog ponovnog izbora predsjednika Aleksandra Lukašenka.


Demonstranti su se okupili kod stanice metroa u zapadnom dijelu grada kako bi odali počast nedavno preminulom demonstrantu na tom mjestu Aleksanderu Tarajkovskom.

Oni smatraju da ga je ubila policija, iako je prema zvaničnom izvještaju Tarajkovski život izgubio kada mu je u ruci eksplodirala bomba koju je namjeravao da baci na policiju.

Protesti u centru Minska izbili su zbog neslaganja sa zvaničnim rezultatima predsjedničkih izbora prema kojima je autoritarni predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, osvojio šesti mandat.

Zanimljiv tweet na svom Twitter profilu danas je objavio Franak Viačorka, novinar i analitičar iz Minska te saradnik Atlantic Councila.

On kaže da je malo istraživao i došao do informacije da je na protestima bila prisutna i srpska jedinica za posebne operacije i da bi se moglo desiti da je ona učestvovala u akciji razbijanja protesta u Bjelorusiji.


Srbijanski vojnici u Bjelorusiji. Twitter

- Srpski vojnici i danas su viđeni u Brestu", naveo je Viačorka.

U narednom tweetu podsjeća da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić 30. jula telefonom razgovarao s Lukašenkom, o čemu su državni bjeloruski mediji naširoko izvijestili.

- Dogovorili su se da se lično sastanu neposredno nakon izbora", naveo je Viačorka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.