NOVI UDAR

Izrael raketirao Pojas Gaze

Kao odgovor "borbeni avioni su gađali položaje Hamasa u Pojasu Gaze", uključujući "Hamasovu podzemnu infrastrukturu", saopštila je izraelska vojska.

Izraelske snage raketiraju pojas Gaze. EPA

Avaz.ba/Hina

16.8.2020

Izraelska vojska je izvijestila o novom nizu udara na položaje Hamasa u Pojasu Gaze u noći na nedjelju, uzvraćajući na raketiranje i na puštanje zapaljivih balona iz palestinske enklave prema Izraelu.


Usto su tokom večeri izbili sukobi duž ograde koja Izrael dijeli od Gaze, rekli su palestinski izvori i izraelska vojska, koja navodi da je desetak osoba "palilo gume, bacalo eksplozivne naprave i ručne bombe" na ogradu "pokušavajući joj se približiti".

Izraelska vojska je protekle sedmice izvela tokom noći više napada na položaje Hamasa koji kontrolira palestinsku enklavu, reagirajući na puštanje zapaljivih balona od kojih su neki uzrokovali požare na jugu Izraela, samo u subotu bilo ih je devetnaest, objavile su izraelske službe za borbu s požarima i za spašavanje.

Kao odgovor "borbeni avioni su gađali položaje Hamasa u Pojasu Gaze", uključujući "Hamasovu podzemnu infrastrukturu", saopštila je izraelska vojska.

Izraelska vojska je nešto kasnije tokom noći izvijestila o drugom nizu udara na Gazu, uzvraćajući ovaj put na raketiranje s tog palestinskog teritorija s dva miliona stanovnika od kojih više od polovice živi ispod praga siromaštva, pokazuju podaci Svjetske banke.

Osim udara, izraelske vlasti su ove sedmice smanjile ribolovno područje za stanovnike Gaze i zatvorile Karem Šalom, jedini granični prijelaz za robni promet između Gaze i Izraela koji je uveo blokadu tog siromašnog palestinskog teritorija.

Uprskos prošlogodišnjem primirju čiji su pokrovitelji bili UN, Egipat i Katar, Hamas i Izrael koji su već triput ratovali (2008., 2012. i 2014.) sporadično se sukobljuju raketama i zapaljivim balonima iz Gaze, a izraelska vojska izvodi udare smatrajući te akcije povredom svog suvereniteta i prijetnjom sigurnosti.

Palestinski analitičari ocjenjuju da se raketiranjem iz Gaze želi načiniti pritisak na jevrejsku državu kako bi dopustila ulazak mjesečne financijske pomoći iz Katara u enklavu, predviđen u ugovoru o primirju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.