EPIDEMIJA I SVIJET

Zamjenik novozelandske premijerke traži odgađanje izbora zbog koronavirusa

Ardern je prošle sedmice uvela dvosedmičnu karantinu za Oakland, najveći novozelandski grad s 1,7 miliona stanovnika

Vinston i Ardern. Agencije

Avaz.ba

16.8.2020


Zamjenik premijerke Novog Zelanda Vinston (Winston) Peters traži odlaganje planiranih općih izbora u septembru, s obzirom na nagli porast oboljelih od covida-19 u zemlji, pojačavši pritisak na premijerku Džasindu (Jacinda) Ardern da odgodi glasanje.

Novo širenje zaraze u Oaklandu, nakon što u zemlji nije bilo novozaraženih 102 dana, ugrozilo je mogućnost održavanja "slobodnih i poštenih izbora" 19. septembra, napisao je Peters, čelnik novozelandske stranke First u pismu Ardern.


Ardern: Sutra donosi odluku. Agencije

Peters, koji je vlast predao Laburističkoj stranci koalicijskim dogovorom nakon što na izborima 2017. Nacionalna ni Laburistička stranka nisu osvojile većinu, predložio je da se izbori održe 17. oktobra ili 21. novembra.

Danas je zemlja zabilježila 13 zaraženih, čime se broj aktivnih slučajeva popeo na 69. Ardern je prošle sedmice uvela dvosedmičnu karantinu za Oakland, najveći novozelandski grad s 1,7 miliona stanovnika.

I oporbena Nacionalna stranka želi odgodu, a nada se da će Ardern, koja je dobila pohvale za usporavanje pandemije, izgubiti nešto od svog sjaja kad počnu teškoće prouzročene karantinom u Oaklandu.

Ardern, za koju se smatra da se opire pozivima na odgađanje, trebala bi se odlučiti do ponedjeljka. Premijerka proaktivno traži da čelnici svih političkih stranaka popodne predstave u parlamentu stajališta o datumu izbora, rekla je premijerkina predstavnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.