NAKON 15 GODINA

UN-ov sud za dva dana donosi presudu za ubistvo libanskog premijera Haririja

Presuda bi trebala biti objavljena 18. avgusta

Šef Hezbolaha je rekao kako nije zabrinut zbog presude. Agencije

Avaz.ba

16.8.2020


Više od 15 godina nakon što je bivši libanski premijer Rafik Hariri ubijen u napadu u Bejrutu, međunarodni sud treba objaviti presudu u tom slučaju, dok se zemlja bori s posljedicama katastrofalne eksplozije u luci glavnog grada.

Presuda bi trebala biti objavljena 18. avgusta. Inicijalni datum bio je 7. avgust, ali je odgođena zbog eksplozije u luci u Bejrutu tri dana ranije, u kojoj je poginulo najmanje 178 ljudi, a 6.000 je ozlijeđeno. Oko 300.000 ljudi ostalo je bez doma.Sud je rekao da je odlučio o odgodi "iz poštovanja prema nebrojenim žrtvama strašne eksplozije".

Ona je uništila veliki dio Bejruta, uzrokovala proteste i natjerala na ostavku vladu Hasana (Hassan) Diaba.

Četvorici navodnh pripadnika pokreta Hezbolah Posebni sud za Liban u Nizozemskoj sudi u odsutnosti za bombaški napad u kojem su poginuli Hariri i još 21 osoba u Bejrutu 14. febrara 2005.


Presuda bi trebala biti objavljena 18. avgusta. Agencije

Sud je osnovan 2007. rezolucijom UN-a. Godine 2011. podignuo je optužnicu i izdao nalog za hapšenje osumnjičenih.

Šef Hezbolaha je rekao kako nije zabrinut zbog presude

U maju 2016. Hezbolah je objavio da je peti osumnjičeni, Mustafa Badredine, za kojeg optužba smatra da je bio uključen u organizaciju napada, ubijen u eksploziji blizu Damaska.

U petak je šef  Hezbolaha Hasana Narsalaha (Hassan Nasrallah) rekao da njegov pokret nije zabrinut zbog nadolazeće presude.

-Već smo posljednjih godina objasniti sve pojedinosti rada ovog suda i to nama ne znači ništa, ne smatramo da nas se tiču njegove odluke - rekao je  Nasralah.

Damask i Hezbolah negiraju  da su imali veze s ubistvom. Haririjevo ubistvo bilo je povezivano sa Sirijom, njenim saveznicima u Libanu i Hezbolahom.

Haririjevo ubistvo izazvalo je osudu i u Libanu i u inozemstvu te je izazvalo masovne proteste u Libanu koji su kasnije primorali sirijske snage da se povuku s teritorija svog susjeda nakon 29 godina političke i vojne hegemonije. Neki tvrde da je Haririjevo ubistvo povezano s činjenicom da se on zalagao za povlačenje sirijskih snaga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.