SPORNA IZJAVA

Iz Erdoanovog kabineta poručili Bajdenu: Platit ćete cijenu

Bajdenova analiza Turske temelji se na čistom neznanju, bahatosti i licemjerju", napisao je na Twitteru glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Avaz.ba/Anadolija

Džo Bajden i Redžep Tajip Erdoan

Foto: hurriyetdailynews.com


Iz ureda turskog predsjednika oštro su osudili izjavu bivšeg američkog potpredsjednika i predsjedničkog kandidata na predstojećim izborima u SAD-u Džoa Bajdena (Joe Bidena) koji je kazao da će se zalagati za promjenu vlasti u Turskoj i da bi mogao podržati opoziciju u nakani da na izborima 2023. godine svrgne turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), javlja Anadolu Agency (AA).

Bajdenova analiza Turske temelji se na čistom neznanju, bahatosti i licemjerju", napisao je na Twitteru glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Kalin je Bidenu poručio da su prošli dani kada se moglo naređivati Turskoj.

- Međutim, samo izvolite, pokušajte ako mislite da to još uvijek možete. Platit ćete cijenu za to, poručio je Kalin.

I šef Direkcije za komunikacije pri uredu Turskog predsjednika Fahretin Altin (Fahrettin Altun) je reagirao i kazao da Bajdenova izjava reflektira igre koje se vode i intervencionističke namjere prema Turskoj.

Bajdenova izjava naišla je na žestoke osude u Turskoj, uključujući i vladajuće i opozicione krugove.

Odnosi Turske i SAD-a u posljednjem periodu su opterećeni nizom pitanja kao što su turska kupovina ruskim odbrambenih sistema S-400 i turske antiterorističke operacije na sjeveru Sirije u kojem djeluje YPG, odnosno sirijski ogranak terorističke organizacije PKK kojeg oružjem i opremom opskrbljuje upravo SAD.

SAD se oglušio i na zahtjeve Turske za izručenje Fetulaha Gulena (Fetullaha Gulena), vođe terorističke organizacije FETO koju je Erdoan proglasio odgovornom za pokušaj vojnog udara u kojem je 15. jula 2016. godine u Turskoj ubijena 251 osoba.

Više o temi Erdogan

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na