SPORAZUM UAE I IZRAELA

Protest Palestinaca širom Zapadne obale i Gaze

Osuđuju nedavni sporazum o normalizaciji odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata kao izdajstvo njihove borbe i udarac na "arapsku solidarnost"

Protesti. Anadolija

Avaz.ba

16.8.2020

Palestinci su danas protestovali širom Zapadne obale i Gaze osuđujući nedavni sporazum o normalizaciji odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata kao izdajstvo njihove borbe i udarac na "arapsku solidarnost".

Demonstranti su nosili palestinske zastave i gazili fotografije princa Mohameda bin Zajeda Al Nahjana i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua prije nego su ih zapalili u centru Ramale na Zapadnoj obali.

Oni su, takođe, zapalili slike američkog predsjednika Donalda Trampa, koji je isposlovao sporazum, i palestinskog političara Mohamada Dalana, koji boravi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Protesti su održani širom Zapadne obale i Gaze, kao i ispred džamije Al Aksa u Jerusalemu.

Većina arapskih zemalja odbija uspostavljanje diplomatskih veza sa Izraelom u znak protesta zbog okupacije teritorije za koju Palestinci tvrde da na nju imaju pravo.

Prema ovom sporazumu potpisanom početkom sedmice, Ujedinjeni Arapski Emirati saglasili su se da normalizuju odnose sa Tel Avivom u zamjenu za izraelsku suspenziju planova o zvaničnom pripajanju Zapadne obale.

Ujedinjeni Arapski Emidrati treća su arapska zemlja koja je to uradila nakon Egipta i Jordana.

Ovaj potez pozdravile su SAD i Izrael kao pomak ka postizanju mira u regionu. Palestinci, međutim, osudili su sporazum opisujući ga kao "izdaju"

Generalni sekretar partije Nacionalna inicijativa Mustafa Barguti rekao je za "Raša tudej" da taj sporazum predstavlja "nož u leđa palestinskom narodu".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.