NOVA OTKRIĆA

Naučnici tvrde da je virus pobjegao iz laboratorije: Koronom su još 2012. bili zaraženi rudari u Kini

U kineskoj provinciji Junan razboljelo se šest rudara nakon što su proveli više od 14 dana uklanjajući izmet šišmiša

Doktor naveo da su rudari imali visoku temperaturu, suhi kašalj te upaljene udove. Ilustracija

Avaz.ba

17.8.2020

Novi koronavirus možda nije potekao s “mokre” tržnice u Vuhanu prošle godine, nego više od 1.600 kilometara dalje, 2012. godine, duboko u kineskom rudniku, gdje su radili radnici s tajanstvenom bolesti koja je slična upali pluća nakon što su bili izloženi šišmišima, piše "The New York Post".

Virolog Džonatan Lejtm (Johathan Latham) i molekularni biologinja Elison Vilson (Allison Wilson) došli su do otkrića proučavajući tvrdnje iznesene na 66 stranica kineskog doktora Lija Sua koji je liječio rudare i njihove uzorke tkiva poslao Institutu za virologiju u Vuhanu radi testiranje.

- Dokazi koje sadrži naveli su nas da preispitamo sve što smo mislili da znamo o porijeklu pandemije Covid-19 - napisali su Lejtm i Vilson u članku objavljenom 15. jula na njihovoj internetskoj stranici “Independent Science News”.

Lejtm je za "The New York Post" rekao da je koronavirus “gotovo sigurno pobjegao” iz laboratorija u Vuhanu.

U aprilu 2012. godine, u rudniku Mojiang u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan razboljelo se šest rudara nakon što su proveli više od 14 dana uklanjajući izmet šišmiša. Trojica od njih su na kraju umrla.

Doktor koji je liječio rudare opisao je da su pacijenti imali visoku temperaturu, suhi kašalj, upaljene udove i, u nekim slučajevima, glavobolju. Dakle, sve simptome koji su sada povezuju s bolesti Covid-19, rekli su Lejtm i Vilson.

Način na koji su rudari liječeni, naprimjer uz pomoć respiratora i raznim lijekovima, uključujući steroide, lijekove za razrjeđivanje krvi i antibiotike, također podsjeća na liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19 širom svijeta, dodali su.

Nakon provedenih raznih testova na hepatitis, denga groznicu, pa čak i HIV, doktor se posavjetovao s raznim stručnjacima širom Kine, uključujući virologa Zonga Nanšana, međunarodnog heroja koji je 2003. upravljao epidemijom SARS-a i kojega smatraju najvećim naučnnikom u zemlji.

- Susret sa Zongom Nanšanom je značajan - rekli su Lejtm i Vilson.


Bolesti šestorice rudara bile vrlo zabrinjavajuće. Ilustracija

- To podrazumijeva da su bolesti šestorice rudara bile vrlo zabrinjavajuće i, drugo, da se koronavirus sličan SARS-u smatrao vjerovatnim uzrokom.


Doktor je također poslao uzorke tkiva rudara u laboratorij Vuhan, žarište istraživanja koronavirusa u Kini. Tamo su naučnici otkrili da je izvor zaraze koronavirus sličan SARS-u iz kineskog mršavog potkovstog šišmiša, navodi se u tezi.


Lejtm i Vilson vjeruju da se virus, jednom kada je ušao u rudare, “razvio” u SARS-CoV-2, “neobično patogeni koronavirus vrlo prilagođen ljudima”, te da su uzorci nekako ‘pobjegli’ iz laboratorija prošle godine, nakon čega je došlo do pandemije koronavirusa.


Iako su naučnici iz laboratorija u Vuhanu prikupili uzorke koronavirusa od šišmiša u istom rudniku, propustili su sve to povezati s događajima iz 2012. godine, rekao je Lejtm.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.