RASTE NAPETOST

Bjelorusija započela vojne vježbe na zapadnoj granici, nastavljeni protesti u Minsku

Bjelorusija je započela vojne vježbe na svojoj zapadnoj granici, potvrđeno je iz Litvanije, članice NATO-a, optužujući susjede za eskaliranje napetosti usred masovnih protesta protiv predjednika Aleksandra Lukašenka

Piše: A. J. / Avaz.ba

17.8.2020

Demonstranti su se danas okupili ispred nekoliko tvornica i sjedišta državne televizije. AFP

Bjelorusija je započela vojne vježbe na svojoj zapadnoj granici, potvrđeno je iz Litvanije, članice NATO-a, optužujući susjede za eskaliranje napetosti usred masovnih protesta protiv predjednika Aleksandra Lukašenka.

Ministar obrane Litvanije Raimundas Karoblis u izjavi za AFP je rekao da pomno prate situaciju zajedno sa saveznicima iz NATO-a, ali „danas ne vidi vojnu prijetnju od Bjelorusije“.

- Mogu potvrditi informaciju koju je jučer objavila Bjelorusija o vojnim vježbama koje počinju danas u blizini granice s Litvanijom i Poljskom - rekao je ministar.

Bjelorusko ministarstvo obrane saopćilo je u nedjelju da će vojna vježba održati u Grodnoj oblasti od ponedjeljka do četvrtka. Karoblis je rekao da Bjelorusija nije unaprijed obavijestila svoje susjede.

Vojne vježbe najavljene su nakon što je Lukašenko optužio NATO da okupljha vojsku u Litvaniji i Poljskoj u blizini bjeloruske zapadne granice.

Demonstranti su se danas okupili ispred nekoliko tvornica i sjedišta državne televizije u Minsku, nakon poziva opozicija na proteste zbog spornih izbora. Novinari AFP-a vidjeli su demonstante kako mašu crveno-bijelom zastavom opozicije u pogonu kotača traktora koji je trebao posjetiti predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Helikopter predsjednika Lukašenka približio se ovom postrojenju.

Velika Britanija je u ponedjeljak saopćila da ne priznaje rezultate "nepravednih" bjeloruskih predsjedničkih izbora na kojima je Aleksandar Lukašenko reizabran, i pozvala na neovisnu istragu spornih rezultata.

- Svijet s užasom gleda na nasilje koje su koristile bjeloruske vlasti da uguše mirne proteste koji su uslijedili nakon ovih lažnih predsjedničkih izbora. Velika Britanija ne prihvaća rezultate - izjavio je ministar vanjskih poslova Dominik Rab (Raab).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.