KALIFORNIJA

U Dolini smrti oboren temperaturni rekord iz 1913. godine

Veći dio jugozapadnog dijela Sjedinjenih Država zahvatio je nezapamćen toplinski val

Temperatura dosegnula čak 54,4 Celzijeva stepena. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

17.8.2020

Temperatura izmjerena u nedjelju u Dolini smrti dosegnula je čak 54,4 Celzijeva stepena, što je vjerojatno najviše otkad postoje očitanja živinim termometrom od 1913. godine.

Ako su podaci Nacionalne službe za meteorologiju tačni, istovremeno je riječ o jednoj od triju najviših dosad zabilježenih temperatura u Dolini smrti, smještenoj u kalifornijskoj pustinji Mojave, kao i o najvišoj temperaturi izmjerenoj ondje tokom avgusta.

Dolina smrti drži rekord kad je posrijedi najviša ikad evidentirana temperatura na našoj planeti - 56,6 Celzijevih stepeni koliko je, po Ginisovoj knjizi svjetskih rekorda zabilježeno 1913. godine, no to je očitanje po mišljenju mnogih naučnika sporno.

Veći dio jugozapadnog dijela Sjedinjenih Država zahvatio je nezapamćen toplinski val. U subotu je ondje zabilježeno nekoliko dnevnih toplinskih rekorda.

Nacionalna meteorološka služba izvijestila je o visoka 44,4 Celzijeva stepena u četvrti Vuland Hils u Los Anđelesu, čime je oboren rekord od 42,2 stepena postavljen 1977. godine. Na području Univerziteta Kalifornija istog su dana zabilježena 33,3 Celzijeva stepena, čime je oboren rekord od 32,2 stepena evidentiran 2003. godine.

U centru Los Anđelesa temperature su dosegnule 36,6 stepena Celzija, koliko je izmjereno i rekordne 1994. godine, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.