PODMETNUO POŽAR

Malezijski sud osudio tinejdžera za ubistvo 23 osobe

Optuženi je imao 16 godina u vrijeme kada je počinio krivično djelo

Malezijski sud osudio tinejdžera za ubistvo 23 osobe. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

17.8.2020

Malezijski sud u ponedjeljak je osudio na zatvorsku kaznu tinejdžera za ubistvo 23 osobe u požaru koji je podmetnuo u vjerskoj područnoj školi 2017., javila je nacionalna novinska agencija Bernama, u jednoj od najtežih takvih tragedija u dvije decenije.

Optuženi je imao 16 godina u vrijeme kada je podmetnuo požar u školi u kome je poginuo 21 učenik i dvoje nastavnika u prijestonici Kuala Lumpuru i izazvao je pozive za oštrijim sigurnosnim pravilima u privatnim školama.

On je optužen da je planirao počiniti ta ubistva, ali ne može mu se izreći smrtna kazna jer je bio maloljetan u vrijeme kada je počinio zločin, saopćio je sudija višeg suida Azman Abdulah. Identitet optuženog nije objavljen iz istog razloga.  On će, umjesto toga, biti poslan u zatvor sve dok malezijski kralj to bude smatrao primjerenim, saopćio je sudac, navodi se u vijesti Bername. 

U medijskiim izvještajima iz tog perioda navodi se da je jedina vrata u školskoj spavaonici zahvatila vatra i da su metalne šipke na prozorima zarobile dječake. Tragedija se desila u tahfiz školi, gdje učenici napamet uče Kur'an.

Advokat optuženog, Haijan Omar, izjavio je da njegov klijent žali zbog onoga što se desilo i da će uložiti žalbu na presudu, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.