KORONAVIRUS

WHO: Generator pandemije sada su mlađe generacije

Zvaničnici zabrinuti

Mnogi nisu ni svjesni da su zaraženi. AGENCIJE

Avaz.ba/ SRNA

18.8.2020

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je danas da je zabrinuta zbog toga što su generator prenošenja koronavirusa postali ljudi u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama, od kojih mnogi nisu ni svjesni da su zaraženi, što predstavlja opasnost za osjetljive grupe. 

Zvaničnici WHO-a su upozorili da je na globalnom nivou u porastu proporcija mlađih osoba među inficiranima, što dodatno ugrožava starije i bolesne ljude u gusto naseljenim oblastima sa slabijom zdravstvenom zaštitom.

- Epidemija se mijenja. Zarazu sve više prenose osobe u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama. Mnogi nisu ni svjesni da su zaraženi - izjavio je regionalni direktor WHO za zapadni Pacifik Takeši Kasai.

U svijetu se sada dešava ponovni rast broja zaraženih u državama koje su prethodno bile dovele situaciju pod kontrolu, uključujući Vijetnam, koji je zabilježio period od tri mjeseca bez domaćih transmisija zahvaljujući agresivnim mjerama suzbijanja epidemije.

- Ono što uočavamo nije samo ponovni skok. Vjerujemo da je ovo signal da smo ušli u novu fazu pandemije u azijsko-pacifičkom regionu - rekao je Kasai.

On je dodao da su uočene mutacije virusa, ali da WHO smatra da je on i dalje "relativno stabilan".

WHO je podsjetio proizvođače lijekova da treba da prate sve neophodne istraživačke i razvojne korake u pravljenju vakcine.

Sokoro Eskalante, tehnički direktor i savjetnik za politiku o lijekovima, rekao je da je WHO koordinisan sa Rusijom i da se nada da će dobiti odgovor u smislu dokaza o novoj ruskoj vakcini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.