SKUPI TROŠKOVI PREVOZA

Australski nastavnik pedofil zlostavljao i silovao učenike, ali neće u zatvor zato što je predebeo

Onil se izjasnio krivim za šest tački seksualnog napada

Australijski nastavnik pedofil zlostavljao i silovao učenike, ali neće u zatvor zato što je predebeo. Ilustracija

Avaz.ba

18.8.2020

Nastavnik pedofil koji je bolesno pretio neće provesti niti jedan dan u zatvoru jer bi njegov prijevoz australsku državu koštao i do 40.000 dolara.

Piter Džon Onil (Peter John O'Neill) (61) kod kuće je u Kanberi (Canberra) dok čeka presudu. U invalidskim je kolicima, treba cjelodnevnu skrb i sud je proglasio kako je on nesposoban za putovanja.

Sudac Alan Blou (Alan Blow) rekao je na prethodnom ročištu kako Onilu može dosuditi samo uvjetnu zatvorsku kaznu jer je ionako konstantno u kućnom pritvoru s obzirom na to da se ne može kretati.

Onil se izjasnio krivim za šest tački seksualnog napada i jednu tačku silovanja maloljetne osobe. Presuda bi trebala biti izrečena 25. avgusta.  Onilov advokat, kazao je kako će medicinski avion potreban za prijevoz njegova klijenta državu koštati između 25.000 i 40.000 dolara. 

Na kraju ispada da 61-godišnjak ne može izdržavati kaznu u zatvoru druge australske države za zločine koje je počinio u Tasmaniji, nema novca za plaćanje novčane kazne, a zbog zdravstvenog stanja ne može odrađivati kaznu neplaćenim radom u zajednici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.