AMERIČKI SENAT

Putin je 2016. naredio da se pomogne Trampu i hakira Klinton

U izvještaju se navodi da je predsjednik Vladimir Putin lično usmjerio ruske službe da hakiraju računalne mreže i račune povezane s Demokratskom strankom te da puste informacije koje bi mogle naštetiti Klinton.

Vladimir Putin. Arhiv

Avaz.ba

18.8.2020

Rusija je iskoristila republikanskog političkog operativca Paula Manaforta, Vikiliks (WikiLeaks) i druge kako bi utjecala na ishod američkih predsjedničkih izbora 2016. u korist Donalda Trampa (Donalda Trump), zaključuje se u utorak u izvještaju senatskog odbora.


Vikiliks (WikiLeaks) je imao ključnu ulogu u ruskoj pomoći Trampu (Trump) protiv demokratske kandidatkinje Hilari Klinton(Hillary Clinton) i vjerojatno je znao da pomaže ruskoj obavještajnoj službi, stoji u izvještaju panela Odbora za obavještajne poslove američkog Senata koje je objavljeno u utorak. 

To će izvještaj vjerojatno biti najkonkretniji javni dokaz vezan uz kontroverzne američke izbore 2016.

U izvještaju se navodi da je predsjednik Vladimir Putin lično usmjerio ruske službe da hakiraju računalne mreže i račune povezane s Demokratskom strankom te da puste informacije koje bi mogle naštetiti Klinton.

Panel također navodi da je Manafort surađivao s Rusima, uključujući oligarha Olega Deripasku i navodnog ruskog obavještajca, Konstantina Kilimnika, prije, tokom i nakon izbora.

Zbog navodnog ruskog uplitanja u izbore, što Moskva odbacuje, pokrenuta je bila dvogodišnja istraga posebnog istražitelja Roberta Milera (Robert Mueller).


Velika istraga

Miler nije pronašao uvjerljive dokaze o saradnji Rusije i Trampovog stožera, što je predočio javnosti u izvješću objavljenom prošle godine.


Miler je ukazao na deset slučajeva u kojima je Tramp vjerojatno pokušao omesti njegovu istragu, ali nije rekao predstavljala li to opstrukciju pravde. 

Tramp i pristalice odbacuju navode o vanjskom utjecaju na izbore 2016. i tvrde da su optužbe rezultat rada "duboke države".

Vikiliks, koji je pokrenuo Džulijan Asanž (Julian Assange), objavio je hiljade hakiranih mailova povezanih s kampanjom Hilari Klinton (Hillary Clinton), u sedmici pred izbore 2016.

- Vikiliks je imao aktivnu ulogu u ruskoj kampanji te je vrlo vjerojatno znao da pomaže naporima ruskih obavještajaca, navodi se u izvještaju i dodaje da je panel pronašao "značajne indikacije da su se Džulijan Asandž (Julian Assange) i Vikiliks okoristili podrškom ruske vlade.

Ruska vojna obavještajna služba i Vikiliks objavili su hakirane dokumente, stoji u izvještaju, a Trampov je stožer tražio da primi obavijesti o dokumentima unaprijed, te je osmislio strategije za uobličavanje dokumenata te je "poticao daljnju krađu informacija i curenje dokumenata".

Odbor nije ustanovio u kojoj je mjeri savjetnik Trampove kampanje imao insajderski pristup materijalima Vikiliksa, navodi se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.