KORONAVIRUS

Ako testiranje uspije, Australija će osigurati besplatno vakcinisanje 25 miliona stanovnika

Australija do sad bilježi 450 smrti zbog koronavirusa, najviše u državi Viktoriji

Očekuju se testiranja vakcine. Ilustracija

Avaz.ba

19.8.2020

Australske vlasti objavile su kako su osigurale pristup cjepivu protiv koronavirusa koje će biti besplatno za cijelu populaciju ove države od 25 miliona ljudi.

Vakcinu razvijaju farmaceutska kompanija "AstraZeneca" i Univerzitet Oksford. Ukoliko testiranja budu uspješna, dogovor koji je Australija postigla s kompanijom "AstraZeneca" osigurat će dozu za svakog Australca.

Premijer Skot Morison (Scott Morrison) rekao je kako je vjerovatno da će vakcinisanje biti obavezno, no vlada i dalje formira politike oko tog pitanja.

Australija do sad bilježi 450 smrti zbog koronavirusa, najviše u državi Viktoriji koja je ranije ovog mjeseca proglasila vanredno stanje i naredila strogi karantin. Iako imaju više od 7.000 slučajeva, broj novooboljelih se smanjio prošle sedmice.

- Govorimo o pandemiji koja je uništila globalnu ekonomiju i uzela živote stotina hiljada ljudi diljem svijeta i preko 400 ovdje u Australiji - poručio je premijer Morison te dodao kako će nastojati da se vakciniše barem 95 posto populacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.