KORONAVIRUS

Ako testiranje uspije, Australija će osigurati besplatno vakcinisanje 25 miliona stanovnika

Australija do sad bilježi 450 smrti zbog koronavirusa, najviše u državi Viktoriji

Avaz.ba

Očekuju se testiranja vakcine

Foto: Ilustracija


Australske vlasti objavile su kako su osigurale pristup cjepivu protiv koronavirusa koje će biti besplatno za cijelu populaciju ove države od 25 miliona ljudi.

Vakcinu razvijaju farmaceutska kompanija "AstraZeneca" i Univerzitet Oksford. Ukoliko testiranja budu uspješna, dogovor koji je Australija postigla s kompanijom "AstraZeneca" osigurat će dozu za svakog Australca.

Premijer Skot Morison (Scott Morrison) rekao je kako je vjerovatno da će vakcinisanje biti obavezno, no vlada i dalje formira politike oko tog pitanja.

Australija do sad bilježi 450 smrti zbog koronavirusa, najviše u državi Viktoriji koja je ranije ovog mjeseca proglasila vanredno stanje i naredila strogi karantin. Iako imaju više od 7.000 slučajeva, broj novooboljelih se smanjio prošle sedmice.

- Govorimo o pandemiji koja je uništila globalnu ekonomiju i uzela živote stotina hiljada ljudi diljem svijeta i preko 400 ovdje u Australiji - poručio je premijer Morison te dodao kako će nastojati da se vakciniše barem 95 posto populacije.

NA VRH

Podijeli članak na