EMOTIVAN GOVOR

Opra Vinfri povodom stogodišnjice ženskog prava glasa: Borba se i dalje nastavlja!

Današnji dan je posvećen ženama koje su se borile prije nas

Oprah Winfrey. Getty Images

Piše: L. M. / Avaz.ba

19.8.2020

Povodom obilježavanja stogodišnjice otkako su žene Amerike dobile pravo glasa, na svom Twitter profilu obratila se i Opra Vinfri (Oprah Winfrey) koja je održala emotivan govor i ukazala na važnost ovog događaja za sve ljude svijeta.

- Stotinu godina. Toliko je prošlo otkako su žene napokon dobile pravo glasa potpisivanjem Devetnaestog amandmana Ustava SAD-a. Dok smo počašćeni obilježavanjem ovog historijskoj stoljeća, moramo se prisjetiti da tamnoputim ženama to pravo nije bilo omogućeno. ("Jednog dana crnci će napustiti ovu zemlju. Jednog dana će mnoge žene napustiti ovu zemlju.") - kazala je Vinfri u svom obraćanju povodom obilježavanja stogodišnjice prava žena da glasaju. 

- Također moramo biti svjesni da se borba i dalje nastavlja, jer postoji previše prepreka koje Afroamerikanci, žene i mnogi drugi moraju preći da bi ojačali svoje pravo glasa. Stoga, današnji dan je posvećen ženama koje su se borile prije nas i najavljujem da će 3.11. biti moguće da svako glasa i volontira. To je jedan mali korak koji svi mogu da urade da bi stvorili promjenu, da pokažemo da crni životi vrijede (Black lives matter), te da dokažemo da Amerika može i da će biti savršena zajednica. Zato, počnimo! - zaključila je Opra Vinfri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.