IRAK

Ubijena politička aktivistkinja, još troje ranjeno

Na političke aktiviste pucao je motociklista koji je išao iza njihovog automobila

Irak: Novi incident. Ilustracija

Avaz.ba

19.8.2020

Jedna politička aktivistkinja ubijena je, dok je troje ranjeno, kada je neidentifikovani napadač otvorio vatru na njihov automobil na jugu Iraka

Na političke aktiviste pucao je motociklista koji je išao iza njihovog automobila. Preminula aktivistkinja bila je angažovana u lokalnom protestnom pokretu još od 2018. godine. Ovo je treći incident u toku ove sedmice u kojem su napadnuti anti-vladini politički aktivisti.

Skorašnji talas nasilja otpočeo je u petak, ubistvom jednog političkog aktiviste. Ovaj događaj je doveo do niza protesta koji su trajali tri dana i u kojima su bezbjednosne snage otvorile vatru na demonstrante.

Premijer Iraka Mustafa al-Kadhimi je u ponedjeljak raspustio policiju u Basri i lišio dužnosti nacionalne bezbjednosne šefove. On je naredio i pokretanje istrage povodom nasilja na protestima, što je umirilo demonstrante.

Al-Kadhimi je na funkciju premijera došao u aprilu i tako postao treća osoba na ovoj funkciji u 10 sedmica, nakon mjeseci krvavih protesta u zemlji oslabljenoj sankcijama, ratom, korupcijom i ekonomskim problemima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.