ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Opasan eksperiment: U prirodu puštaju 750 miliona genetski modifikovanih komaraca

Vlasti su odobrile ovaj projekat uprkos brojnim protivljenjima lokalaca i organizacija

Avaz.ba

U prirodu puštaju 750 miliona genetski modifikovanih komaraca

Foto: Ilustracija


Na Floridi će više od 750 miliona genetski modifikovanih komaraca biti pušteno tokom 2021. i 2022. godine u prirodu. Vlasti su odobrile ovaj projekat uprkos brojnim protivljenjima lokalaca i organizacija koje se bave zaštitom prirode. 

- Vlasti su odlučile da koriste novac građana i državne resusrse da bi izveli ekperiment parka iz doba Jure - saopćila je Džejdi Henson iz Međunarodnog centra za upravljanje tehnologijama i Centra za bezbijednost hrane.

Ona ističe da ne zna šta bi zbog ovog eksperimenta moglo da prođe po zlu jer je američka Agencija za zaštitu životne sredine odbila da izvrši ozbiljniju analizu kako bi ovakav eksperiment mogao da utiče na prirodu.

Pilot projekat je osmišljen kako bi se saznalo da GMO komarci mogu da budu zamjena insekticidima koji se koriste prilikom zaprašivanja tigrastih komaraca, koji u sebi mogu da nose denge i žutu groznicu, kao i brojne druge bolesti. 

Komarac radnog naziva OX5034 je genetski modifikovan tako da ženke umiru dok su još u fazi larve, tačnije prije nego što porastu dovoljno da mogu da ujedaju i prenose viruse. U studiji se navodi da samo ženke ujedaju jer im je potrebna krv da bi legle jaja, s druge strane, mužjaci se hrane nektarom i samim tim nisu prenosioci opasnih virusa. 

Vlasti su se odlučile na upotrebu genetski modifikovanih komaraca nakon što su godinama trošili milione dolara na suzbijanje tigrastih komaraca, ali bez pretjeranog uspeha. 

Svijet
Mogu li komarci prenositi koronu?

Više o temi Komarci

U JEKU SEZONE
Mogu li komarci prenositi koronu?

Više o:

Komarci Florida
NA VRH

Podijeli članak na