VEĆ 13 DANA BEZ ZARAŽENIH

Peking: Ukinuta obaveza nošenja maski na otvorenom

Uprkos ovom ublažavanju, većina stanovnika Pekinga i jutros je nosila maske

Od početka epidemije zabilježeno je 84.917 slučajeva zaraze. Ilustracija

Avaz.ba / Srna

21.8.2020

Zdravstvene vlasti u Pekingu ukinule su obavezu nošenja maski na otvorenom nakon što u glavnom gradu Kine već 13 dana uzastopno nije bilo novih slučajeva zaraze virusom korona.

Uprkos ovom ublažavanju, većina stanovnika Pekinga i jutros je nosila maske.

Neki kažu da se zbog maske osjećaju sigurno, a drugi da postoji faktor društvenog pritiska da se maske nose u glavnom gradu.

Ovo je drugi put da su zdravstvene vlasti Pekinga ublažile propise o nošenju maski, nakon što se grad najvećim dijelom vratio u normalan život poslije dva kruga potpunog zatvaranja.

Kina tokom prethodnih pet dana nije zabilježila nijedan slučaj lokalnog prenošenja virusa nakon uspješnog suzbijanja izolovanih klastera u Pekingu, Sinđijangu i na još nekim mjestima.

Stručnjaci kažu da je ključ uspjeha ove zemlje u borbi protiv virusa striktna primjena pravila na lokalnom nivou, uključujući nošenje maski, obavezan kućni karantin i masovno testiranje stanovništva.

Vlasti su 20. avgusta zabilježile 22 uvozne infekcije i zatvorile graninice za većinu stranih državljana. Od početka epidemije zabilježeno je 84.917 slučajeva zaraze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.