IZJAVE

Makron na konferenciji s Merkel: Uskoro vakcina protiv koronavirusa

Francuski predsjednik je izrazio optimizam da bi lijek mogao stići u "narednim mjesecima" i pozdravio je saradnju unutar Evropske unije

Merkel i Makron. AFP

Avaz.ba

21.8.2020

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je na zajedničkoj konferenciji za medije s njemačkom kancelarkom  Angelom Merkel da bi vakcina protiv koronavirusa uskoro mogla biti spremna. 

Makron je izrazio optimizam da bi lijek mogao stići u "narednim mjesecima" i pozdravio je saradnju unutar Evropske unije. 

- Unaprijedili smo evropsku saradnju na razvoju vakcine pridružujući mnoge druge države i Komisiju -  kazao je francuski predsjednik i dodao da je cilj zajedničke saradnje bio osigurati kapacitet za proizvodnju i isporuku vakcine stanovništvu.

Iz Komisije EU u četvrtak je saopćeno da je osigurano 225 miliona doza potencijalne vakcine protiv koronavirusa njemačke kompanije "CureVac", što predstavlja četvrti sporazum te vrste koji je postigla Evropska unija. 



Makron i Merkel. AFP

Brisel je već obezbijdio 300 miliona doza potencijalne vakcine putem francuske farmaceutske kompanije "Sanofi", kao i još 400 miliona putem kompanije "Johnson&Johnson" u SAD-u.

 Prije sedmicu dana, Komisija je potpisala i ugovor sa švedsko-britanskom farmaceutskom grupom "AstraZeneca" za 300 miliona doza s opcijom za još 100 miliona dodatnih doza, prenose agencije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.