2. SEPTEMBAR

Prištinski mediji: Na sastanak u Vašington dolazi i Donald Tramp

Nagađa se da bi Bijela kuća, Beograd i Priština mogle postići sve vrste sporazuma

Eventualno Trampovo prisustvo na sastanku povezuje se sa predsjedničkom kampanjom u SAD. Agencije

Avaz.ba

21.8.2020

Sastanak Beograda i Prištine zakazan u Bijeloj kući za 2. septembar mogao bi da bude pomjeren za dva dana kako bi na njemu učestvovao i predsjednik SAD Donald Tramp (Trump).

Ovo prenosi prištinska "Gazeta expres" pozivajući se na diplomatske izvore, koji navode da bi sastanak mogao da bude održan 4. septembra. Ova informacija za sada nije zvanično potvrđena. 

Eventualno Trampovo prisustvo na sastanku "Gazeta" povezuje sa predsjedničkom kampanjom u SAD. 

Također, piše i da se do sada nagađalo da bi Bijela kuća, Beograd i Priština mogle postići sve vrste sporazuma, a čak je pomenuta i mogućnost konačnog sporazuma.

Eventualno Trampovo prisustvo na sastanku povezuje se sa predsjedničkom kampanjom u SAD. Agencije

Da bi do pomijeranja za dan-dva moglo doći, danas je potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ne navodeći razlog.

Kako je kazao, "vidimo da postoje inicijative oko pomijeranja sastanka u Vašingtonu za koji dan, ali vidjet ćemo šta će biti sa tim".

Inače, sastanak Beograda i Prištine u Vašingtonu najpre je bio zakazan za 27. juni, ali je odložen nakon što je Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo da je podiglo optužnicu za ratne zločine protiv kosovskog predsjednika Hašima Tačija.

Prošle nedjelje sa novim terminom izašao je Trampov specijalni savjetnik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, kada je objavio da je postignut dogovor da se sastanak održi 2. septembra u Bijeloj kući.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.