RUSIJA

Supruga Navaljnog apelovala na Putina da mu omogući izmještanje

Navaljni, politički suparnik Putina i aktivist protiv korupcije, u lošem je stanju nakon što je popio čaj u četvrtak ujutru za koji njegovi saveznici tvrde da je bio zatrovan

Aleksej Navaljni: Porodica traži izmještanje. Agencije

Avaz.ba / Fena

21.8.2020

Supruga oboljelog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnija u petak je apelovala na ruskog predsjednika Vladimira Putina da dopusti opozicionom političaru da bude prebačen avionom u Njemačku na urgentni medicinski tretman, iz bolnice u Sibiru. 

Navaljni, politički suparnik Putina i aktivist protiv korupcije, u lošem je stanju nakon što je popio čaj u četvrtak ujutru za koji njegovi saveznici tvrde da je bio zatrovan. Njegovo stanje blago se poboljšalo tokom noći, ali je njegov život još u opasnosti i on nije dovoljno dobrog stanja da bude prebačen iz bolnice, tvrde doktori koji ga liječe u bolnici u sibirskom gradu Omsku. 

Njemački liječnici stigli su ambulantnim avionom u grad u aranžmanu Fondacije Kino za mir, neprofitne organizacije, s namjerom da ga prebace u Njemačku što je ranije moguće. Aleksander Murahovski, načelnik bolnice u Omsku, izjavio je da je Navaljnom dijagnosticirana metabolička bolest koju je vjerovatno izazvao nizak nivo šećera u krvi. Kazao je da su tragovi industrijske hemikalije pronađeni na odjeći i prstima Navaljnog i da liječnici ne vjeruju da je on otrovan. 

Supruga Navaljnog Julija i njegov portparol Kira Jarmiš, koje žele da Navaljni bude prebačen u Njemačku na medicinski tretman, kritikovale su bolnicu nakon što je saopćila da bi izmještanje dovelo njegov život u rizičnu situaciju jer je još u komi i njegovo je stanje nestabilno. Julija je uputila direktno pismo Kremlju apelujući da interevenira, saopćile su pristalice Navaljnog. 

- Zvanično apelujem na vas (Putina) da zahtijevate da se omogući prebacivanje Navaljnog u Njemačku - navodi se u pismu objavljenom na društvenim mrežama. 

Jarmiš navodi da su liječnici prethodno pristali na njegovo izmještanje, ali da su odustali od toga u posljednji tren.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.