KRAJ SUKOBA

Libijske zaraćene strane postigle sporazum o primirju

Saopćenja su potpisali Fayez al-Sarraj, čelnik Vlade nacionalne sloge (GNA) koju podržavaju UN, sa sjedištem u prijestonici Tripoliju, i Aguila Saleh, predsjednik parlamenta sa sjedištem na istoku zemlje koje podržava vojni moćnik Khalifa Haftar

Libija: Kraj sukoba. Agencije

Avaz.ba / Fena

21.8.2020

Libijske zaraćene suparničke vlade objavile su posebnim saopćenjima u petak da će prekinuti sva neprijateljstva i organizirati nacionalne izbore uskoro, a ovaj potez su ubrzo pozdravile Ujedinjene nacije. 

Saopćenja su potpisali Fayez al-Sarraj, čelnik Vlade nacionalne sloge (GNA) koju podržavaju UN, sa sjedištem u prijestonici Tripoliju, i Aguila Saleh, predsjednik parlamenta sa sjedištem na istoku zemlje koje podržava vojni moćnik Khalifa Haftar. Dvije strane u neprekidnom su sukobu od formiranja Sarrajeve vlade u decembru 2015. 

Vodeća zvaničnica UN-a za Libiju, Stephanie Williams, pozvala je "sve strane da iskoriste ovu istorijsku priliku i da snose punu odgovornost pred libijskim narodom". Libija je u haosu otkako je u pobuni koju je podržao Zapad svrgnut i ubijen dugogodišnji čelnik Moamer Gaddafi u 2011. 

Haftar je pokrenuo ofanzivu u aprilu 2019. na osvajanju Tripolija od GNA. Nakon 14 mjeseci žestokih sukoba, snage GNA uz tursku podršku protjerale su Haftarove trupe iz većeg dijela zapadne Libije i potisnule su ih istočno prema Sirteu, kapiji ka bogatim libijskim naftnim poljima i izvoznim terminalima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.