UBIJENA AUTOBOMBOM

Policija na Malti ispitala bivšeg premijera zbog ubistva novinarke

Bivši premijer u petak je proveo oko sat vremena u policijskoj centrali nedaleko od Valete.

Džozef Muskat. EPA

Avaz.ba/Hina

21.8.2020

Policija je u petak popodne ispitala bivšeg premijera Malte, Džozefa Muskata (Joseph Muscat), o svjedočanstvu koje je dao biznismen Jorgen Feneč (Yorgen Fenech), čovjek koji stoji iza ubistva antikorupcijske novinarke Dafne Karuana Galicije (Daphne Caruana Galizia).


Muskat je dao ostavku nakon što je otkriveno da je prijatelj s Fenečom, od kojeg je primao skupe darove, a koji čeka suđenje za navodno sudioništvo u ubistvu. Feneč negira optužbe.

Bivši premijer u petak je proveo oko sat vremena u policijskoj centrali nedaleko od Valete. Pri izlasku je kazao novinarima da ga ispituju po pitanju izjave koju je Feneč dao policiji, a o čijim je detaljima izvijestio Sunday Times of Malta.  

- Odgovorio sam na sva vaša pitanja, a policija je ponovno potvrdila da me ne smatra osumnjičenim, kazao je Muskat okupljenim novinarima. Policija nije komentirala. 


Čeka se suđenje

Novinarku Karuanu Galiciju u oktobru 2017. godine ubila je autobomba. Tri muškarca su optužena za postavljanje bombe te čekaju suđenje.

Feneč, jedan od najpoznatijih biznismena na Malti, uhapšen je u novembru.  

Muskat je odmah nakon podizanja optužnice protiv Feneča najavio ostavku te je u januaru stupio s dužnosti. Feneč je također bio povezan s Muskatovim tadašnjim šefom kabineta Kejtom Šembrijem (Keith Schembri).

Mediji su izvijestili da je Feneč rekao istražiteljima da ga je Muskat pitao ima li traga Šenrbiju (Schembri) u tajnim snimkama koje je napravio Melvin Teuma (Theuma), posrednik u ubistvu koji je priznao krivicu i sada svjedoči u korist države, a protiv svojih suradnika. Feneč je navodno odgovorio da čini sve u svojoj moći da zaštiti Schembrija.


Muskat  negirao optužbe

Fenečova kompanija ugovorila je suradnju s Muslatovom vladom da izgradi elektranu 2014. godine, dok je Reutersova istraga pokazala da je kompanija čiji je vlasnik Feneč, a koja sjedište ima u Dubaiju, samo sredstvo za preusmjeravanje sredstava tajnim kompanijama u Panami kojima su vlasnici Šembri i bivši ministar energetike Konrad Mici (Mizzi).

Obojica su dala ostavke kratko prije Muskata. Obojica niječu da su činila išta loše, a nisu se pojavili dokazi o novčanim transakcijama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.