SRBIJA

Aleksandar Vučić o saopćenju SDA: Pojma nemaju kakva je moja reakcija o dokumentu

Rukovodstvo Bošnjaka na silu pokušava od prijatelja praviti neprijatelje i to nije od jučer

Avaz.ba

Aleksandra Vučić

Foto: Agencije


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je razgovore sa predstavnicima Kosova 3. i 4. septembra u Vašingtonu, ali i sa predstavnicima Republike Srpske u srijedu. On je prokomentarisao i oštro saopćenje SDA povodom dokumenta koji je u Beograd poslao lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Nakon što je  Vučić najavio da će u narednim danima pozvati člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović u Beograd da bi razgovarali o dokumentu koji su mu dostavili jučer su se oglasili iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručivši da "Srbija nastavlja agresiju na BiH povezivanjem Kosova s entitetom RS".

Iako dokument koji je iz Banje Luke otišao u Beograd javnost još nije ni vidjela, iz SDA smatraju da to nedvosmisleno potvrđuje da Vučić, nasuprot deklarativno korektne i pomirljive, iza kulisa vodi dvoličnu i agresivnu politiku s teritorijalnim pretenzijama prema BiH.

Na te tvrdnje danas je odgovorio  Vučić, kazavši da je molio sve iz svoje partije (SNS) da ne odgovaraju na saopćenje SDA te poručio da nikada neće biti neprijatelj Bošnjacima. On je danas rekao kako je dokument pročitao dva puta i da se neće izjašnjavati dok ne razgovara s rukovodstvom RS-a. 

  • Aleksandar Vučić

    Aleksandar Vučić

    Foto: Agencije


-Rukovodstvo Bošnjaka na silu pokušava od prijatelja praviti neprijatelje i to nije od jučer. Ja im neću biti neprijatelj. Molio sam cijelu partiju da niko ne odgovara na to saopćenje, jer oni nemaju nijedan dokaz za te tvrdnje. Apsolutno ništa. To je potpuno besmisleno. Nemaju pojma kakva je moja reakcija i kakva će biti u srijedu kada dođu Dodik, Cvijanović I Višković. Nigdje to nisu mogli da čuju jer nikome nisam govorio o tome šta mislim", rekao je u razgovoru za Prva TV.

Ponovio je da nikada nije govorio protiv integriteta BiH, već o potrebi za najboljim odnosima Srba i Bošnjaka. 

- Nije dovoljno ni što pokazujem pijetet na svakom mjestu prema bošnjačkim žrtvama. Ali mi ćemo i dalje institirati na najboljim mogućim odnosima sa Bošnjacima. Naša ispružena ruka uvijek stoji - kazao je.

Smatra da političkim predstavnicima Bošnjaka meta ne mogu biti Dodik ili neko drugi iz BiH da bi bili važni.

-To je Srbija, Rusija, svjetske sile se urotile da ruše BiH, a to nam ne pada napamet. Imamo dovoljno svojih problema koje rješavamo mnogo bolje nego oni. Zaostajali smo za platama i penzijama za BiH decenijama. E više Srbija ne zaostaje, već je ispred BiH. Mogu da ih posavjetujem kako da napreduju - dodao je.

Govoreći o predstojećem sastanku sa liderima Kosova Vučić je najavio i mogućnost da se na razgovorima pojavi američki predsjednik Donald Tramp (Trump), ukoliko Beograd i Priština nešto postignu.

- Ne idete na piknik i lake razgovore. Bit će teško. Albanci neće razgovarati o ekonomiji, to njih uopće ne zanima. Nama nije problem da pričamo o bilo čemu, ali je pitanje šta možete da nam ponudite. Fina je ponuda da priznamo nezavisnost Kosovo, a da dobijemo podršku za eurooatlantske integracije, ali ne hvala. Izađite s nečim ozbiljnijim i s nečim o čemu možemo odgovarati - rekao je Vučić.

Više o temi Aleksandar Vučić

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na