TURSKA

Velike poplave i klizišta pogodili Giresun: Poginule najmanje tri osobe

Svjedočio sam i zemljotresu ali ovo je nešto sasvim drugo, rekao Sojlu

Ogromne štete. Anadolija

Avaz.ba / Anadolija

23.8.2020

U velikim poplavama i klizištima koji su pogodili grad Giresun na obali Crnog mora na sjeveroistoku Turske poginule su najmanje tri osobe, uključujući jednog pripadnika žandarmerije, javlja Anadolija.

Poplave su odnijele mnoga vozila koja su se našla na putevima i ulicama, a u klizištima su uništene i brojne kuće, trgovine i zgrade.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu (Suleyman Soylu) odmah je posjetio područje pogođeno velikim poplavama.


Sojlu je u obraćanju novinarima kazao da su nakon obilnih kišnih padavina koje su počele padati sinoć, zabilježene velike poplave i klizišta u istočnom i zapadnom dijelu Giresuna.


- Mislim da mnogi od nas do sad na ovom području nisu vidjeli ovakvu katastrofu. Svjedočio sam i zemljotresu ali ovo je nešto sasvim drugo - kazao je Sojlu.


Istakao je kako je sinoć dobio informaciju da je nestalo 11 osoba.


- Nažalost, pronašli su dva beživotna tijela, a jedan od njih je pripadnik žandarmerije. Kasnije su nam rekli da smrtno stradao još jedan građanin - dodao je.

U akcijama potrage i spašavanja učestvuju brojne spasilačke ekipe iz nekoliko turskih gradova kao i helikopteri.

Sojlu je istakao da je do sada u akcijama spašavanja spašeno 127 osoba, dodajući kako je potrebna bliska saradnja i dobra koordinacija kako bi zajedno prebrodili ovu katastrofu.

Guverner Giresuna Enver Unlu je izjavio da spasilačke ekipe rade naporno kako bi pronašli nestale osobe i pomogli ugroženim građanima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.