MINSK

Počeli najmasovniji protesti u Bjelorusiji

Okupilo se oko 70.000 demonstranata na Trgu nezavisnosti u Minsku

Protesti u Bjelorusiji. AFP

Avaz.ba

23.8.2020

Širom Bjelorusije počinju protesti koji su najavljeni kao najmasovniji dosada.  Kako piše bjeloruski Belsat do sada se okupilo oko 70.000 demonstranata na Trgu nezavisnosti u Minsku. 

Prema objavljenim fotografijama i snimcima na društvenim mrežama, broj okupljenih postaje sve veći, pa je moguće da će i zaista da sruši rekord.

Demonstrantima su se pridružili i brojni štrajkači iz fabrika.

Mnogi koji pokušavaju da stignu do Minska su spriječni  u tome, javalja Belsat pozivajući se na svjedoke.

Policija je prethodno pooštrila mjere sigurnosti u centru Minska prije nego što opozicija započne svoj marš "Nova Bjelorusija" u prestonici, rekla je za TASS u nedelju portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Olga Čemodanova. 

TASS je ranije u toku dana izvijestio da se kolona specijalnih vozila i autobusa sa policijskim službenicima kretala prema centru Minska. Dio vozila stigao je do Doma vlade na Trgu nezavisnosti i mnogi prilazi centru bili su blokirani. 


Protesti u Bjelorusiji. AFP

Portal "Nasha Niva" objavio je da je da je tijlo demonstranta Mikite Kriucova pronađeno u šumi u blizini Minska sa znakovima višestrukog premlaćivanja.  

Kriucov nestanak je prijavljen nakon učešća u protestima u Minsku 12. avgusta. Do sada je potvrđeno da su dvije osobe ubijene na protestima zbog izbora u Bjelorusiji.

Lukašenko tvrdi da su protesti podstaknuti sa Zapada, i naredio je rukovodstvu Ministarstva odbrane da reaguje bez upozorenja u slučaju povrede zapadne granice. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.