OBRAZOVANJE

Stranim studentima uskraćene vize za Njemačku

Ulazak za one koji nastavu pohađaju online neće biti dozvoljen

Strani studenti, koji dolaze u Njemačku, a čija predavanja se odvijaju isključivo online, neće imati pravo na vizu zbog pandemije. DPA

Avaz.ba / Deutsche Welle

24.8.2020

Više od 80.000 stranih studenata u Njemačkoj je napustilo zemlju u aprilu, učionice i biblioteke su zatvorene zbog koronavirusa, piše "Deutsche Welle".

Obzirom na to da su ograničenja putovanja i mjere u zemlji polako smanjeni mnogi su se nadali da će se stvari nakon ljeta vratiti u normalu. Ipak, najava njemačke vlade je dovela do sumnje po pitanju izdavanja viza studentima.

Studenti izvan Evropske unije su sada dužni tokom podnošenje zahtjeva za izdavanje vize priložiti od univerziteta na kojem u Njemačkoj studiraju "potvrdu o prisustvu". Usljed pandemije neka predavanja će se u potpunosti održavati online.

- Strani studenti koji mogu dokazati da njihov studij ne može biti u potpunosti izveden iz inostranstva, na primjer, zbog obaveznog prisustva mogu ući u zemlju kako bi započeli svoj studij - izjavila je Anja Karliczek, iz Ministarstva obrazovanja Njemačke.

- Ulazak za one koji uče online ili iz daljine neće biti dozvoljen - saopštila je Karliczek.

Sve podsjeća na Trumpovu odluku

Ova najava njemačke vlade dva mjeseca prije početka zimskog semestra je dovela do poređenja sa privremenim planom američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) koji podrazumijeva iste mjere za one čija se predavanja održavaju online. Trampova vlada je napravila brz zaokret u julu nakon što je plan naišao na veliko negodovanje.

Kada je Tramp odustao njemačka ministrica obrazovanja Karliczek je toplo pozdravila tu odluku.

- Obrazovanje i istraživanje preživljavaju zahvaljujući razmjeni, posebno međunarodnoj razmjeni. To je također tačno u vrijeme pandemije - rekla je ona u julu.

Studenti ne mogu iznajmiti potrebnu literaturu izvan Njemačke. DWN

Kritičari kažu da Karliczek sada stranim studentima u Njemačkoj onemogućuje sticanje iskustva i razmjene.

- Ako ste primljeni na fakultet u Njemačkoj, trebali bi vam dati vizu - kaže Kumar Ashish iz Savezne unije međunarodnih studenata u Njemačkoj.

- Isto je i u SAD-u – pravo je studenata da ako su dobili vizu, da im to onda niko ne može uskratiti - kaže on. On objašnjava da viza i dalje treba biti moguća, čak i u sadašnjim okolnostima u kojima vladaju ograničenja zbog koronavirusa. 

"Birokratska prepreka"

- Ovo je još jedna birokratska prepreka (za strane studene) - rekao je poslanik Zelenih u njemačkom parlamentu Kai Gehring na čiji zahtjev su informacije podijeljene.

- Nije uzeto u obzir da je razmjena važnija od odlaska na predavanja i seminare - rekao je on.

- Riječ je o životu u kampusu i učenju o njemačkoj kulturi i društvu - rekao je Yann Werner Prell, koji radi sa južnokorejskim studentima u Njemačkoj, te ukazao na druge propuste ove odluke.

- Zbog velike razlike u vremenu učešća u predavanjima iz inostranstva je teško, kao i saradnja s drugim studentima - napisao je on na Twitteru.

- Studenti također rade sa literaturom iz biblioteka koju ne mogu iznajmiti u inostranstvu - napisao je on dalje.

Za zimski semestar njemački univerziteti su planirali mješavinu online i predavanja uživo. U. Grabowski

Do poteškoća bi također moglo doći među profesorima. Maha EL Hissy, profesor njemačkog jezika na Univerzitetu u Münchenu je o tome se oglasila na Twitteru: 

- Kada strani turisti dođu u Njemačku riječ je o razmjeni face-to-face i dijalogu u oba pravca. Kakva sramota - napisala je.

Nema razloga za uzbunu

Broj ljudi koji su pogođeni pravilima nije poznat, djelimično zbog nejasnog razvoja pandemije. Kako sada stvari stoje broj face-to-face predavanja koja su prerasla u online kurseve je veoma mali, navodi Michael Flacke, iz Njemačke službe za akademsku razmjenu.

- Za zimski semestar njemački univerziteti su planirali mješavinu online i predavanja uživo i zbog te kombinacije stranim studentima izvan EU je dozvoljeno da dođu u Njemačku - objasnio je Flacke.

Za većinu predavanja nije planirano da budu prebačena u online nastavu, rekao je on. Za one studente čija predavanja će biti kombinacija nastave uživo i online, Flacke predviđa da što prije obezbijede "certifikat o prisustvu".

Obzirom na nedavni lockdown i restrikcije u putovanjima Flack je među onima koji savjetuju oprez stranim studentima koji u oktobru planiraju doći u Njemačku.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.