NOVO ISTRAŽIVANJE

Naučnici otkrili: Poznato zašto zaraženi koronom gube čulo mirisa

Temperatura, bolovi u grlu, kašalj, bolovi u grudima, slabost, to su najčešći simptomi oboljelih od koronavirusa

Rezultati istraživanja bi čak mogli poslužiti za novi pristup liječenju zaraženih. Agencije

A. Č. / Avaz.ba

24.8.2020

Temperatura, bolovi u grlu, kašalj, bolovi u grudima, slabost, to su najčešći simptomi oboljelih od koronavirusa. Mnogi zaraženi također, na neko vrijeme, izgube i čula mirisa i okusa.

Za to bi mogao biti odgovoran jedan enzim: naučnicima "Johns Hopkins" univerziteta u Baltimoreu je pošlo za rukom da u probama ekstremno visokih doza enzima ACE-2 (Agniotensin Converting Enzyme II) dokažu, i to tačno u predjelu nosa, da je ovaj enzim odgovoran za gubitak čula mirisa, javlja "Deutsche Welle". 

Ovaj enzim bi navodno trebao imati ulogu ulaza kroz koju koronavirus ulazi u stanice organizma. Na to upućuju i druge studije. Naučnici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta, kojima su odstranjena tokom operacija. Pacijenti koji nisu bili zaraženi koronavirusom bili su operirani zbog tumora ili upale sinusa.

Rezultati njihovog istraživanja bi čak mogli poslužiti za novi pristup liječenju zaraženih, napisali su stručnjaci u časopisu "European Respiratory Journal".

Rezultati bi, doduše, morali biti potvrđeni dodatnim istraživanjima, rekao je Endru Lejn (Andrew Lane) s "Johns Hopkins" univerizteta.

- Ako bi se to pokazalo točnim, onda bismo mogli pobijediti zarazu antivirusnim terapijama, koje bi se davale direktno u nos.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.