KINESI PREDSJEDNIK

Điping: Suočavamo se sa sve težim situacijama

Moramo se pripremiti da se izborimo za nizom novih rizika i izazova, naglasio je Đinping.

Si Điping. Arhiv

Avaz.ba/Srna

25.8.2020

Kineski predsjednik Si Đinping (Si Jiping) upozorio je danas da se ta zemlja suočava sa periodom "turbulentnih promjena" i da se zbog rizika rasta spoljnih tržišta sve više moraju oslanjati da unutrašnju potražnju za podsticaj privrednog rasta.

Đinping je predsjedavao seminarom sa grupom savjetnika i ekonomista a razgovarali su o srednjoročnim i dugoročnim ekonomskim pojavama u sklopu priprema za izradu nacrta četrnaestog po redu petogodišnjeg plana.

Analitičari navode da bi nacrt petogodišnjeg plana trebalo da bude objavljen na godišnjoj sjednici parlamenta naredne godine i da se Đinping i Kina moraju pripremiti za "period turbulentnih promjena" pošto je pandemija virusa korona podstakla protekcionizam, nanijela je štetu svjetskoj ekonomiji i omela je lance snabdijevanja. 

- U predstojećem periodu suočićemo se sa sve težim situacijama u spoljnom okruženju i moramo se pripremiti da se izborimo za nizom novih rizika i izazova, naglasio je Đinping, prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

Kineski predsjednik je istakao da će domaće tržište "dominirati nacionalnim privrednim ciklusom", ali je poručio da će Kina i dalje otvarati svoju ekonomiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.