SKANDINAVSKA ZEMLJA

Norveška ušla u recesiju nakon historijskog pada bruto domaćeg proizvoda

Vlada ove zemlje je 12. marta zatvorila širok spektar javnih i privatnih institucija, uvodeći građanima stroga ograničenja kako bi stavila pod kontrolu pandemiju koronavirusa

Zabilježen najveći pad bruto domaćšeg proizvoda u Norveškoj. Agencije

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

25.8.2020

Norveški bruto domaći proizvod zabilježio je u drugom tromjesečju najveći pad otkada je statistički ured počeo objavljivati podatke, odražavajući posljedice mjera obuzdavanja koronavirusa.

Kada se isključi proizvodnja nafte i plina, privreda je u razdoblju od aprila do juna pala 6,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je SSB.

Pad norveške privrede u drugom tromjesečju najveći je u historiji. Tromjesečni nacionalni izračuni dostupni su od 1978. godine - kazali su iz statističkog ureda. 

BDP je pao i u prva tri ovogodišnja mjeseca, i to 2,2 posto, što znači da je Norveška u recesiji.

Pad norveškog BDP-a u drugom tromjesečju znatno je blaži nego u eurozoni, gdje su aktivnosti potonule 12,1 posto. Dublji je pak nego u Finskoj čija je privreda pala "samo" 3,2 posto. Švedska je prošla nešto lošije, s padom aktivnosti za 8,6 posto.

Norveška vlada je 12. marta zatvorila širok spektar javnih i privatnih institucija, uvodeći građanima stroga ograničenja kako bi stavila pod kontrolu pandemiju koronavirusa.

Potom su počeli postupno ublažavati ograničenja, što je omogućilo djelomični oporavak privrede, iskazan u rastu aktivnost u junu za 3,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, navodi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.