IZRAZILI ZABRINUTOST

Stejt department: Zvaničnici Hamasa koje je primio Erdoan označeni su kao globalni teroristi

Nastavak saradnje Erdoana sa ovom terorističkom organizacijom služi samo za izolaciju Turske od međunarodne zajednice, nanošenje štete palestinskom narodu

Stejt department: Zabrinutost zbog odnosa turske vlade s Hamasom. Arhiv

Avaz.ba

25.8.2020

Sjedinjene Države snažno se protive predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) jer je 22. avgusta u Istanbulu primio dvojicu vođa Hamasa, saopćeno je iz Stejt departmenta.

Navode da je Hamas označen kao teroristička organizacija od strane Sjedinjenih Država i Evropske unije, a oba zvaničnika koje je primio Erdoan su posebno označeni kao globalni teroristi.

Američki program Nagrade za pravdu traži informacije o jednom od njih zbog njegove umiješanosti u više terorističkih napada i otmica.


Redžep Tajip Erdoan. Arhiv

Nastavak saradnje Erdoana sa ovom terorističkom organizacijom služi samo za izolaciju Turske od međunarodne zajednice, nanošenje štete palestinskom narodu i poduzimanje globalnih napora da se spriječe teroristički napadi pokrenuti iz Gaze.

I dalje izražavamo zabrinutost zbog odnosa turske vlade s Hamasom na najvišim nivoima. Ovo je drugi put da je predsjednik Erdoan ove godine dočekao vodstvo Hamasa u Turskoj, a prvi sastanak se dogodio 1. februara, saopćeno je iz Stejt departmenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.