HISTORIJSKI TRENUTAK

U Africi zvanično iskorijenjena dječija paraliza

Afrika mora izbjeći povratak te bolesti

U Africi zvanično iskorijenjena dječja paraliza. AFP

Avaz.ba

25.8.2020

Dok svijet nestrpljivo iščekuje cjepivo protiv koronavirusa, u Africi je iskorijenjen poliovirus koji uzrokuje dječiju paralizu pa je sada taj virus prisutan samo u još jednoj regiji u svijetu.

Poliomijelitis je vrlo zarazna bolest koja se većinom prenosi feko-oralnim putem, a rjeđe kroz kontaminiranu hranu i vodu. Većinom pogađa djecu mlađu od pet godina i može uzrokovati paralizu.

- Afrička regionalna komisija za potvrđivanje iskorjenjivanja poliomijelitisa (ARCC) potvrđuje da je afrička regija suzbila prijenos autohtonog divljeg poliovirusa - rekla je predsjednica nezavisnog tijela Rose Leke. Ona je to nazvala historijskim javnozdravstvenim postignućem.

U svijetu je obolijevanje od poliomijelitisa smanjeno za više od 99 posto od uvođenja cjepiva 1988. godine, ali je u Nigeriji, Srednjoafričkoj Republici, Južnom Sudanu i Kamerunu donedavno još bilo slučajeva.

Nigerijski predsjednik Muhamadu Buhari, čija se zemlja posljednja u Africi oslobodila divljeg poliovirusa, upozorio je da Afrika mora izbjeći povratak te bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.