DIGNUTI BORBENI AVIONI

Izrael napao Hamasove mete nakon puštanja zapaljivih balona

Nije bilo nikakvih izvještaja o žrtvama u izraelskim zračnim udarima, za koje vojska navodi sa su imali za cilj podzemnu infrastrukturu koja pripada Hamasu, islamističkoj grupi koja vlada Gazom

Izrael bombardirao Hamasove mete u pojasu Gaze. Agencije

Avaz.ba / Fena

26.8.2020

Izraelski borbeni avioni u srijedu ujutru bombardovali su Hamasove mete u pojasu Gaze, u odgovoru na palestinsko lansiranje zapaljivih balona prema Izraelu, saopćila je vojska. 

Nije bilo nikakvih izvještaja o žrtvama u izraelskim zračnim udarima, za koje vojska navodi sa su imali za cilj podzemnu infrastrukturu koja pripada Hamasu, islamističkoj grupi koja vlada Gazom. Hamas pokušava izvršiti pritisak na Izrael da ubaži ograničenja u Gazi i omogući više ulaganja, djelimično i puštanjem zapaljivih balona koji nanose štete obradivim površinama s izraelske strane granice. Izrael je napadao Hamasove mete gotovo svake noći u protekle dvije sedmice, navodeći da neće tolerisati puštanje zapaljivih balona prema svojoj teritoriji. 

U očekivanju izraelskih napada nakon lansiranja balona ili raketa, Hamas redovno evakuira svoje osoblje s tih lokacija. Uz rast napetosti, Izrael je zatvorio jedini prijelaz za robe s Gazom, zabranjujući morski pristup i prekidajući uvoz goriva u priobalnu enklavu, ostavljajući jedinu elektranu u pojasu zatvorenu tokom prošle sedmice. 

Zdravstveni zvaničnici izrazili su zabrinutost da bi prekid rada elektrane mogao pogoršati epidemiiju koronavirusa u Gazi, koja je dom za za dva miliona Palestinaca. Posrednici iz Ujedinjenih nacija, Egipta i Katara rade na obnovi primirja, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.