SJEDINJENE DRŽAVE

Ponovo protesti u Americi: Policija otvorila istragu zbog dvije ubijene osobe i jedne ranjene

Afroamerikanac Blejk na kojeg je policija pucala s leđa u gradu Kenoshi paraliziran je i "bori se za život"

Protesti u nekoliko američkih gradova. AFP

Avaz.ba

26.8.2020

Zbog slučaja Afroamerikanca Džejkoba Blejka (Jakob Blake), kojem je policija u nedjelju pucala u leđa, u ponedjeljak navečer buknuli su protesti u nekoliko američkih gradova, uključujući Portland, Oregon, Seatle, Madison, Wisconsin i Minneapolis, navodi Reuters.

Kako javlja BBC, u neredima u gradu Kenoshi, u kojem je policija upucala Bljeka, ubijene su dvije osobe, a jedna je ranjena.

Policija je otvorila istragu zbog dvije ubijene osobe i jedne ranjene, ali nije objavila ko je bio uključen u pucnjavu.

Lokalni mediji ranije su izvijestili da je do nasilja došlo prilikom sukoba protestanata i naoružanih ljudi koji su čuvali benzinsku pumpu u Kenoshi.

Podsjećamo, Afroamerikanac Blejk na kojeg je policija u nedjelju pucala s leđa u gradu Kenoshi, u američkoj saveznoj državi Wisconsin, paraliziran je i "bori se za život", kazali su u utorak članovi njegove porodice i odvjetnici.

Policija je u nedjelju pratila Blejka spuštenih dugih cijevi da bi jedan od policajaca potom otvorio vatru, ranivši ga u leđa dok se vraćao u svoj automobil.

Ranjavanju su svjedočila trojica Blejkovih sinova, stara tri, pet i osam godina, kaže odvjetnik Ben Croup koji zastupa Blakeovu obitelj.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.