PANIKA

Još jednu djevojčicu morska struja odnijela na pučinu: Otac se zamalo utopio pokušavajući da je stigne

Otac je u panici pokušavao da dohvati dušek, ali je struja dijete nosila sve dalje

Otac je u panici pokušavao da dohvati dušek, ali je struja dijete nosila sve dalje. Swampscott Police Department

Avaz.ba

26.8.2020

Nakon dramatičnog spašavanja djevojčice na moru u Grčkoj koju je morska struja na dušeku odnijela na pučinu, iz svijeta stiže vijest o još jednom incidentu koji se jučer dogodio u mjestu Svampkot u Masačusetsu kada je petogodišnjakinja pronađena na 400 metara od obale kako pluta, također na dušeku.

Ispostavilo se da je malu Sesiliju također morska struja odvukla od obale, a njen otac se umalo utopio pokušavajući da je spasi.

- Otac je sa troje djece došao na plažu Preston. Djevojčica je zajedno sa njim ušla nešto prije 15 sati u vodu i legla na dušek. Odjednom je počeo jak vjetar i jake morske struje koji su djevojčicu počele da odvlače daleko od obale - rekao je čovjek koji je učestvovao u akciji spašavanja.

Otac je u panici pokušavao da dohvati dušek, ali je struja dijete nosila sve dalje. U pokušajima da je uhvati, otac se umalo i sam udavio.

Ubrzo je Obalska straža dobila poziv u pomoć. Spasioci su krenuli čamcima ka pučini, a kada su ugledali dušek, na trenutak im je srce stalo. 

- Djelovalo je kao da je dušek prazan. Prestravili smo se, mislili smo da je djevojčica upala u vodu i udavila se - priča heroj koji je dijete izvukao iz vode.

Srećom, kako su prilazili dušeku djevojčica je podigla glavu i gledala ih preplašeno. Kada su je konačno izvukli iz vode djevojčica se tresla od straha.

- Sve što je uspjela da izgovori jeste poslednje riječi koje je čula od oca koji je neumorno plivao za njom: "Tata je rekao da se držim za dušek po svaku cijenu". To je najpametnije što je on mogao da uradi. Jer da je pokušala da siđe sa dušeka ili da nešto sama uradi, ko zna kako bi se sve ovo završilo - priča spasilac.

Taman kada su mislili da je drama gotova, uslijedila je nova. Naime, prijatelj porodice je na dušeku doplivao do oca i izvukao ga iz vode. Potom su njih dvojica zajedno krenuli na pučinu kako bi je spasili.

- Uslijedila je nova akcija, sada smo krenuli po njih i srećom obojicu bezbjedno izvukli iz vode - objašnjavaju spasioci.

Djevojčica se, srećom, oslobodila straha dok su gliserom išli ka obali.

- Bila je uzbuđena jer joj je ovo bila prva vožnja čamcem - kaže spasilac.

On je istakao da je ovo još jedan dokaz da je voda nepredvidiva i da kupači stalno moraju da paze.

- Hvala svim kupačima koji su nam odmah uputili poziv za pomoć - saopštili su iz spasilačke službe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.