SJEDINJENE DRŽAVE

Zbog ubistva dva demonstranta uhapšen 17-godišnjak

Na protestima se traži pravda i privođenje policajaca

Nakon objavljivanja videa nižu se protesti. Agencije

Avaz.ba

27.8.2020

U američkom gradu Kenoshi uhapšen je 17-godišnjak koji se dovodi u vezu s ubistvom dvije osobe na protestima koji su buknuli nakon što je policija pucala u Afroamerikanca.

Predsjednik Donald Tramp (Trump), u kampanji za predsjedničke izbore, ostao je dosljedan svom čvrstom stavu rekavši da šalje pojačanje u taj grad na sjeveru Sjedinjenih Američkih Država, gdje je policija u nedjelju teško ranila Džejkoba Blejka (Jacob Blake), 29-godišnjeg Afroamerikanca, ispalivši mu više hitaca u leđa. 

Nakon objavljivanja videa tog događaja nižu se protesti na kojima se traži pravda i privođenje policajaca koji su za sada samo privremeno udaljeni s dužnosti. Noćne straže su nerijetko prerastale u nasilje, pri čemu su se demonstranti sukobljavali s policijom.

Uprkos uvođenju policijskog sata, raspoređivanju 250 vojnika Nacionalne garde i pozivima obitelji Blejka na smirivanje stanja, stvar se ponovila u noći s utorka na srijedu. 

U prilikama krajnje napetosti dvije su osobe ubijene iz vatrenog oružja, a jedna je ranjena malo prije ponoći u još nejasnim okolnostima.

Sedamnaestogodišnjak, stanovnik susjednog sela Antiocha, tridesetak kilometara od Kenoshe, sumnjiči se za ta dva ubistva i u pritvoru čeka podizanje optužnice, rekla je mjesna policija ne navodeći druge potankosti.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.