POTVRĐENO

Džef Bezos prvi čovjek sa bogatstvom većim od 200 milijardi dolara

Bogatstvo prvog čovjeka "Amazona" najvećim dijelom čini udio u akcijama kompanije, čija je cijena proteklih godina u konstantom rastu

Džef Bezos: Iza sebe ostavio Bile Gejtsa. Agencije

Avaz.ba

27.8.2020

Šef "Amazona" Džef Bezos prvi je čovjek u historiji čije je bogatstvo prešlo granicu od 200 milijardi dolara. 

Prema Blumbergovom indeksu milijardera, Bezos je sada „težak“ 202 milijarde dolara, što ga čini bogatijim za 78 milijardi dolara od drugog na listi suosnivača "Majkrosofta" Bila Gejtsa.

Bogatstvo prvog čovjeka "Amazona" najvećim dijelom čini udio u akcijama kompanije, čija je cijena proteklih godina u konstantom rastu, posebno u proteklih dvije godine. Bezos je postao najbogatiji čovjek u savremenoj istoriji 2018. kada je njegovo lično bogatstvo poraslo na 150 milijardi dolara.

Akcije "Amazona" dostigle su vrhunac u aprilu nošene ogromnom potražnjom mušterija, a od tada je njihova vrijednost nastavila da raste, zbog čega je kompanija dobila stotine milijardi dolara u tržišnoj vrijednosti, a investitori su u ovoj godini ostvarili profit od 86 odsto na uloženi novac.

Kompanija je ostvarila tržišnu vrijednost od 1,7 biliona dolara, čime je postala druga najvrjednija američka kompanija poslije Epla.

Pandemija koronavirusa pomogla je u rastu "Amazona", jer su potrošači bili primorani da se okrenu onlajn prodavnicama za potrepštine, uključujući tu maske, dezinfekciona sredstva, pa čak i naručivanje svakodnevnih namirnica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.