POKUŠAJ UBISTVA

Dženana Ćamovića, teroristu koji je u Njujorku napao dvojicu policajaca očekuje doživotna kazna zatvora

Obojica povrijeđenih policajaca su preživjela napad

Dženan Ćamović. FBI

L. M. / Avaz.ba

27.8.2020

Federalni tužitelji kažu da je ISIS motivirao teroristu da uzvikuje 'Allahu Akbar' i nožem izbode dvojicu policajaca tokom demonstracija u junu.

Muškarca koji je u junu nožem izbo policajca u Njujorku je militant grupe Islamske države u koju se priključio putem interneta, saopćili su u srijedu federalni tužitelji.

Dženan Ćamović (20) je bosanski imigrant koji živi u Bruklinu. On je 3. juna napao dvojicu policajaca, tokom haosa zbog demonstracija za Džordža Flojda (George Floyd).


Napad u Njujorku. Getty Images

Prvobitno je navodno uzvikivao "Allahu Akbar", što znači da je Bog najveći, a zatim zabio nož u vrat jednom policajcu. Ćamović je uzeo pištolj ozlijeđenog policajca i upotrijebio ga za pucanje na drugog policajca.

Obojica povrijeđenih policajaca su preživjela napad.  Ćamovića su osam puta ustrijelili službenici NYPD-a, koji su stigli pružiti pomoć svojim kolegama. 



Ćamović je optužen za pokušaj ubistva 6. juna, a u srijedu su protiv njega podignute dodatne optužbe za pljačku i ilegalno posjedovanje oružja. Njegov advokat, Bil Bar (Bill Barr), kazao je kako su njegove ideje bile podstaknute od strane radikalnih islamskih terorista na internetu. Kako se predviđa, Ćamovića očekuje doživotna zatvorska kazna za djela koja je počinio.

Ubrzo nakon napada, rodbina ga je opisala kao muslimana koji praktikuje vjeru, a nikako kao teroristu. Nadaju se da će presuda biti pravična i da će sud donijeti najbolju odluku - prenosi Dejlimejl.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.